مقالات

چگونه باید با ارت تستر کار کرد؟

ارت تسترها نقشی اساسی در جلوگیری از برق‌گرفتگی دارند. مهندسان در زمان طراحی سیستم برق ساختمان نیاز دارند تا ایمنی را اولویت اول خود قرار دهند. کارشناسان از روش انتقال برق دستگاه‌های برقی به زمین، برای رفع این خطر استفاده می‌کنند. در این روش نیاز است تا بدنه فلزی دستگاه را با احداث چاه ارت و سیمی رسانا به زمین متصل نمایند. لازم به ذکر است که مقاومت چاه ارت باید بسیار پایین باشد. اگر شما هم قصد کار کردن با ارت تستر را داشته و روش کار آن را نمی‌دانید، ادامه این مطلب را از دست ندهید.

 

بیشتربدانید: انواع قطعات الکترونیکی

ارت تستر چیست و چه وظیفه ای دارد؟

ارت تستر وسیله‌ای است که با هدف اندازه‌گیری میزان مقاومت چاه ارت طراحی و تولید شده است. در مدل‌های قدیمی این دستگاه، روش کار کرد آن آنالوگ بوده و یک عقربه، میزان مقاومت چاه ارت را نمایش می‌داد؛ در عصر حاضر با پیشرفت فناوری، ارت تسترها دیجیتالی شده و قادر هستند تا با دقت بیشتری مقاومت الکتریکی چاه را نمایش دهند.

اندازه گیری مقاومت چاه ارت توسط ارت تستر سه سیمه چگونه انجام می شود؟

یکی از انواع ارت تستر، از سه سیم به رنگ‌ها و طول مختلف و دو میله میخ مانند، تشکیل شده است. برای اندازه‌گیری میزان مقاومت چاه ارت، این دو میله را در فاصله‌های 5 و 10 متری سیم چاه ارت، در زمین فرو می‌کنند. در مرحله بعد نیاز است تا سیم‌های سبز، زرد و قرمز را به ترتیب گفته شده از خروجی‌های C، P و E، به E1، P1 و C1 دستگاه ارت تستر متصل نمایند. پس از روشن نمودن دستگاه و انتخاب گزینه مقاومت، ارت سنج به کاربر مقدار RE یا مقاومت الکتریکی چاه ارت را نمایش خواهد داد.

محصولات مرتبط: مقاومت فلزی 82R 25W

اندازه گیری مقاومت چاه ارت توسط ارت سنج دو سیمه چگونه انجام می شود؟

در برخی مکان‌ها امکان کوبیدن و فرو کردن میله‌های ارت سنج در زمین وجود ندارد. در چنین مواقعی می‌توان از ارت تستر دو سیمه استفاده کرد. برای استفاده از این دستگاه نیاز است تا پراب‌های C و P اتصال کوتاه را به ارتی که توسط برق شهری تامین می‌شود، متصل نمایید. حال زمان آن رسیده که سیم E را به الکترود چاه ارت، وصل کنید. عدد نمایش داده شده روی دستگاه ارت تستر را RE می‌نامند.

در این مرحله نیاز است تا C و P را به یک شیر آب یا به لوله‌ای فلزی که در زمین قرار گرفته، متصل نمایید. سپس نیاز است تا دوباره میان E را با الکترود چاه ارت، اتصال برقرار کنید. ارت سنج این بار به شما عددی به نام re را نمایش خواهد داد. مطابق فرمول REX=RE-re، از اختلاف این دو عدد، میزان مقاومت چاه ارت به دست می‌آید. از دیگر روش‌های اندازه‌گیری مقاومت چاه ارت توسط ارت تستر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • اندازه‌گیری مقاومت الکتریکی سیستم چاه ارت یا زمین توسط 4 الکترود یا روش Werner
  • اندازه‌گیری مقاومت چاه ارت توسط سه الکترود و یک کلمپ (3P+Clamp) به روش لوپ بدون نیاز به جداسازی سیستم ارت از شبکه
  • اندازه‌گیری مقاومت الکتریکی سیستم زمین یا چاه ارت توسط سه الکترود و دو کلمپ (3P+2Clamp) به روش لوپ بدون نیاز به قطع سیستم ارت از شبکه

چرا به ارت تستر نیاز داریم؟

قوانین و مقررات ملی ساختمان ایران بیان می‌کند که مهندس ناظر برق ساختمان وظیفه دارد تا از احداث سیستم‌های الکتریکی زمینی برای تاسیسات، اطمینان حاصل نماید. از آنجا که وجود سیستم ارت در یک ساختمان برای جلوگیری از برق‌گرفتگی افراد، جلوگیری از اتصالی دستگاه‌های الکتریکی و تخلیه الکتریسته ساکن، اهمیت بالایی دارد، وجودش کاملاً لازم و ضروری خواهد بود.

در صورتی که در زمان اجرای سیستم ارت، کارشناسان از دقت و دانش کافی برخوردار نباشند، مقاومت ارت افزایش یافته یا عمر مفید آن، کاهش خواهد یافت. با چینین مشکلاتی، سیستم ارت دیگر قادر نخواهد بود تا به وظیفه‌اش عمل کند. برای اطمینان از درست بودن عملکرد سیستم ارت، نیاز است تا هر سه سال آن را مورد بررسی قرار داد. طبیعی است که برای این بررسی به دستگاه ارت تستر نیاز خواهد بود.

محصولات مرتبط: ولوم 50k

دستگاه ارت سنج چه کاربردی دارد؟

دستگاه ارت سنج نقشی اساسی در امنیت ساختمان دارد. از جمله کاربردهای این دستگاه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • تیرهای چراغ برق
  • سیستم صاعقه‌گیر ساختمان‌های خانگی یا کارخانجات
  • پست‌های خیابانی
  • برج‌های مخابراتی (ماکروویو یا رادیویی)
  • سیستم‌های تلفن همراه
  • مخازن گاز پالایشگاه‌ها
  • استودیوهای ضبط صدا
  • اتاق‌های کنترل و سرورها

 

بیشتربدانید: ترانزیستورهای اثر میدان (FET) چیستند و چه کاربردی دارند؟!

 

دلایل استفاده از چاه ارت

از جمله دلایل استفاده از چاه ارت می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • حفاظت و ایمنی جان انسان
  • حفاظت و ایمنی وسایل و تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی
  • فراهم آوردن شرایط ایده‌آل جهت کار
  • جلوگیری از ولتاژ تماسی
  • حذف ولتاژ اضافی
  • جلوگیری از ولتاژهای ناخواسته و صاعقه
  • اطمینان از قابلیت کار الکتریکی
  • کاهش افت ولتاژ و افت توان بر اثر عدم تعادل بار در سیستم

سخن پایانی

در این مطلب از وب سایت مگنت الکترونیک سعی شد تا اطلاعاتی در رابطه با روش استفاده از ارت تستر در اختیار شما عزیزان قرار بگیرد. از آنجا که کارکرد بدون اشکال سیستم ارت ساختمان، نقشی اساسی بر سلامت ساکنان آن دارد، به شما توصیه می‌کنیم تا بازرسی از سیستم ارت را جدی بگیرید. در صورت بروز هر گونه پرسش، حتماً آن را با کارشناسان حرفه‌ای ما درمیان بگذارید تا به آن پاسخ دهند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *