مقالات

آموزش کار با کلمپ آمپرمتر | انواع آن و راهکار انتخاب بهترین آن

کلمپ آمپر متر

آموزش کار با کلمپ آمپرمتر

همان‌طور که می‌دانید در صنایع از ابزار گوناگونی استفاده می‌شود که از میان آن‌ها می‌توان به کلمپ آمپرمتر اشاره کرد. با توجه به این که امروزه از کلمپ آمپرمترها در بیشتر موارد به منظور اندازه‌گیری ولتاژ و جریان در حالت برق‌دار و البته پارامترهای دیگر استفاده خواهد شد. لازم است قبل از به کار بردن آن اطلاعات و آشنایی لازم را با این وسیله داشته باشید‌. برای این منظور تا پایان مطلب با ما همراه باشید تا این دستگاه پرکاربرد را برای شما معرفی کنیم.

معرفی کلمپ آمپرمتر

آمپرمتر یا همان کلمپ متر یک ابزار و در واقع چنگک سودمند و کاربردی است که اندازه‌گیری جریان الکتریکی یا همان آمپر را برای مهندسان آسان خواهد کرد. برای استفاده از کلمپ متر باید قسمت چنگکی آن را اطراف سیم حامل جریان قرار داده می‌شود؛ بنابراین بدون این که به اتصال پراب و قرار دادن آن به صورت سری آمپرمتر قادر است مقدار جریان را اندازه‌گیری کند. سنسور اندازه‌گیری جریان به صورت یک گیره بوده و به صورت حلقه دور سیم هادی جریان قرار گرفته و قادر به اندازه‌گیری جریان خواهد بود. این دستگاه با استفاده و کمک پراب می‌تواند ولتاژ و پارامترهای الکتریکی را اندازه‌گیری کند.

بخش گیره اندازه‌گیری جریان (کلمپ) از دو فک لولایی تشکیل می‌شود و به کاربر اجازه خواهد داد تا فک‌ها را در اطراف سیم حامل جریان ببندند؛ بنابراین بدون قطع کردن مدار قابل اندازه‌گیری خواهد بود. این وسیله پرکاربرد در ابتدا به منظور ابزار تست اندازه‌گیری پارامترهای مختلف و دقت لازم در اندازه‌گیری و در برخی موارد پارامترهای تخصصی مانند هارمونیک‌ها، توان‌ها و تست ارت مورد استفاده قرار می‌گرفت. اما امروزه کلمپ آمپرمترها به بسیاری از کارکردهای یک مولتی متر حرفه‌ای و پاور آنالایزر اطلاق می‌شود.

در واقع می‌توان گفت کلمپ آمپرمترها امروزه به دو دلیل به ابزاری رایج برای اندازه‌گیری‌ها تبدیل شده که بدین شرح است:

  • سهولت: هنگام اندازه‌گیری با استفاده از کلمپ آمپرمتر دیگر نیازی نیست جریان در مدار قطع شود و در واقع به راحتی و با سرعت جریان یک هادی اندازه‌گیری خواهد شد.
  • ایمنی: با استفاده از کلمپ آمپرمترها دیگر لزومی ندارد از از روش‌های قدیمی برای اندازه‌گیری جریان و ایجاد برش در سیم‌ها و قرار دادن جریان سنج نیست؛ بنابراین به راحتی بدون تماس با هادی مقدار جریان آن را اندازه‌گیری کرد.

نحوه کار با کلمپ آمپرمتر

همان‌طور که بیان شد کلمپ آمپرمتر یک دستگاه است که به منظور تست الکتریکی مورد استفاده قرار می‌گیردکه از ترکیب یک سنسور اندازه‌گیری جریان همراه با یک مولتی‌متر به عنوان پایه وبیس دستگاه تشکیل می‌شود. نحوه کار با این ابزار به این صورت است که ابتدا باید آن را روی بیشترین محدوده قرار داده که کار موجب می‌شود تا از سوختن فیوز داخل دستگاه جلوگیری شود. بعد از آن کابل مشکی باید به ترمینال منفی COM وصل شود؛ یعنی می‌توان کابل آمپرمتر را به صورت مستقیم به ترمینال منفی دستگاه وصل کرده، یا آن را به قسمت منفی مدار متصل کنید و سیم خارج شده از آن به کابل مشکی این ابزار وصل شود.

بدین ترتیب نیز کابل قرمز نیز به ترمینال مثبت متصل کنید. زمانی که دستگاه به مدار متصل شود باید منبع تغذیه را برای خواندن مقادیر لازم روشن کنید. البته به غیر از مداری که با استفاده از باتری تغذیه خواهد شد. بعد از طی این مراحل و زمانی که کابل‌ها متصل می‌شوند بلافاصله جریان نیز هدایت شده و آماده کار خواهد بود.

برتری کلمپ متر نسبت به مولتی متر

در سنجش جریان با مولتی متر در کاربردهای صنعتی، محدودیت‌هایی داریم که عملاً مولتی متر را در آن کاربردهای سنجش جریان تقریباً بلا استفاده می کند. با هدف از میان بردن این محدودیتها «کلمپ متر» ابداع شده است. در فرآیند سنجش جریان، آمپرمتر کلمپ، چهار برتری نسبت به مولتی متر دارد که به شرح زیر است:

نبود نیاز به قطع سیم حامل جریان

همانطور که در شکل سمت چپ ملاحظه می کنید، از آنجا که کلمپ متر بر مبنای القای جریان کار می‌کند، پس برای سنجش جریان عبوری از سیم یا هر هادی، نیازی به اتصال الکتریکی نیست و بنابراین نیازی نیست که برق مصرف کننده را قطع کنیم و آمپرمتر را از طریق پروب در مسیر عبور جریان قرار دهیم. اینکه برای سنجش جریان مصرف کننده نیازی به قطع برق نیست خود یک مزیت بزرگ است. قدر این مزیت را برقکاران ساختمان و صنعتی که در پروژه های عملی با این مورد برخورد کرده‌اند به خوبی می دانند.

پیشنهاد می شود مقاله کارکردهای مولتی متر دیجیتال را هم مطالعه بفرمایید تا دانش تان نسبت به این قضیه تکمیل تر شود.

موارد استفاده از کلمپ آمپرمتر

با توجه به این که کلمپ آمپرمتر یک وسیله مفید با قابلیت زیاد است؛ بخش‌های مختلفی در صنایع گوناگون وجود دارند که می‌توان از کلمپ آمپر متر در آن‌ها استفاده کرد. البته هر کدام از بخش‌های مختلف باید یکی از انواع کلمپ آمپرمتر را که متناسب با کارکرد و شرایط که دارند انتخاب و به کار ببرند.برخی از موارد استفاده یا صنایع که در آن‌ها از این ابزار استفاده می‌شود عبارتند از:

  • دانشگاه‌ها
  • بیمارستان‌ها
  • تابلو برق
  • کارخانجات
  • واحدهای تاسیساتی
  • آبکاری فلزات
  • کابل‌های فشار قوی

انواع کلمپ آمپرمتر

با توجه به این که کلمپ آمپرمتر این ابزار مهم و کاربردی در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد در انواع مختلف و متناسب با صنعت‌های گوناگون تولید و عرضه می‌شود. لازم به ذکر است که هر کدام از آن‌ها از قابلیت‌های زیادی برای اندازه‌گیری‌ها با میزان و مقدار متفاوت برخوردار هستند. انواع مختلف این وسیله شامل موارد زیر خواهد بود:

  1. کلمپ جریان AC: این نوع از کلمپ آمپرمتر قادر خواهد بود تا جریان ۱۰۰۰ آمپر را اندازه‌گیری کند و از قطر دهانه کلمپ یا قطر کابل اندازه‌گیری برخوردار است.
  2. کلمپ‌های AC/ DC: قطر دهانه این نوع کلمپ ۵۵ میلی‌متر است و قابلیت اندازه‌گیری AC/DC200/1000/2000 را دارد.
  3. کلمپ‌های قابل انعطاف AC: در این نوع از کلمپ‌ آمپرمتر اندازه‌گیری جریان‌های بالا تا ماکزیمم ۳۰۰۰آمپر توسط کلمپ انعطاف‌پذیر فراهم است.
  4. کلمپ نشتی جریان: نوع دیگر کلمپ‌ها کلمپ نشتی جریان است که در واقع مجهز به اندازه‌گیری نشتی جریان AC در کابل با دقت بسیار بالا خواهد بود.
  5. میلی آمپرمتر کلمپی: قطر این نوع دستگاه حداکثر ۲۵mm بوده که مجهز به اندازه‌گیری مقادیر پایین جریان و بسیار دقیق است.
  6. مولتی مترها: از میان انواع مختلف کلمپ‌‌ها می‌توان به مولتی مترها اشاره کرد که از اندازه‌گیری جریان AC/DC، ولتاژ AC/DC، خازن، مقاومت و … به طور همزمان برخوردار خواهد بود.
  7. کلمپ‌های قدرت یا پاورمتر کلمپی: این نوع نیز از دیگر کلمپ آمپرمتر به شمار می‌رود که علاوه بر این که قادر به اندازه‌گیری ولتاژ و جریان است؛ قابلیت اندازه‌گیری توان، PF ضریب توان و زاویه فاز در برخی مدل‌ها و هارمونیک را نیز دارد.

 

اندازه گیری های ویژه با کلمپ متر

اگر می خواهید چیز دیگری غیر از جریان اندازه گیری کنید ، چه می کنید؟ اگر می خواهید در مورد چیزی مانند ولتاژ یا مقاومت مطالعه کنید ، روند کار شما متفاوت به نظر می رسد.

ولتاژ

اندازه گیری ولتاژ کمی پیچیده تر است. به جای اینکه فقط از فک های سخت استفاده کنید ، مجبورید آزمایش های آزمایش را انجام دهید.

نحوه تغییر فرایند برای اندازه گیری ولتاژ در اینجا است:

  • ولتاژی را که می خواهید اندازه بگیرید انتخاب کنید: AC یا DC.
  • پراب های آزمایشی را متصل کنید – پروب سیاه به جک COM می رود ، در حالی که قرمز به جک V / O متصل می شود.
  • دامنه را انتخاب کنید ، دقیقاً مانند اندازه گیری جریان.
  • نوک پراب ها را به هادی لمس کنید تا خوانشی دریافت کنید.
  • اگر می خواهید قرائت خود را به یاد بیاورید اما از منبع الکتریکی دور شوید ، می توانید دکمه “HOLD” را فشار دهید تا خوانش اندازه گیری شده برای شما نگهداری شود. سپس می توانید بدون نگرانی در مورد فراموش کردن اعداد ، از آنجا دور شوید.

مقاومت

  • اندازه گیری مقاومت عمدتا همان اندازه گیری ولتاژ است: شما اطمینان حاصل کنید که مقاومت انتخاب شده است ، پروب های آزمایشی خود را وصل کرده و دامنه را انتخاب کنید.
  • به جای لمس نوک پروب ها به مدار ، نوک های پروب را از طریق بخشی از مدار که می خواهید اندازه بگیرید متصل می کنید.
  • بزرگترین تفاوت مهمترین است – اندازه گیری مقاومت فقط با خاموش شدن مدار انجام می شود.
  • برخلاف اندازه گیری جریان یا ولتاژ ، اندازه گیری مقاومت با روشن بودن می تواند به مدار یا کلمپ آمپرمترشما آسیب برساند.

راهکار انتخاب بهترین کلمپ آمپرمتر

از آن جا که کلمپ آمپرمترها در مدل‌های مختلف برای کاربردهای گوناگون طراحی و تولید می‌شوندبرای انتخاب بهترین کلمپ آمپرمتر باید برخی نکات را در نظر داشته باشید. در این بخش برخی موارد و راهکارها را برای انتخاب و خرید بهترین کلمپ آمپرمتر بیان خواهیم کرد. در حقیقت توجه به مواردی نظیر جریان قابل اندازه‌گیری، روش اصلاح، پارامترهای مورد نیاز سنجش و موارد مختلف دیگر می‌تواند در انتخاب بهترین کلمپ آمپرمتر به شما کمک کند؛ چرا که هر کدام از انواع این ابزار به منظور انجام کار خاصی در صنایع گوناگون طراحی شده‌اند پس برای این که بهترین نوع آن را متناسب با کار خود بتوانید انتخاب کنید لازم است به مواردی که اشاره شد توجه کافی داشته باشید.

البته با توجه به این که استفاده از این ابزار توسط مهندسان صورت می‌گیرد؛ افراد عادی تخصص و تجربه لازم برای استفاده از این ابزار را نداشته و اغلب با آن آشنایی ندارند؛ برای خرید و انتخاب کلمپ آمپرمتر مورد نظر بهتر است به سایت مگنت الکترونیک مراجعه کنید و ضمن مشورت با کارشناس و مشاوران اطلاعات لازم را در این زمینه کسب کنید.

کلمپ آمپرمتر

” بیشتر بخوانید: هر آنچه هنگام خرید قطعات الکترونیکی باید بدانید.

کلام آخر

کلمپ آمپرمتر به عنوان یک وسیله بسیار کاربردی در صنایع مختلف می‌توان شناخت که در انواع مختلف و متناسب با نوع فعالیت مورد نظر شما مورد استفاده قرار خواهد گرفت. در این مطلب ضمن معرفی این ابزار نحوه کار و راهکار انتخاب بهترین کلمپ آمپرمتر را مورد بررسی قرار دادیم. برای آشنایی بیشتر با این وسیله، انواع قیمت و … می‌توانید به سایت مگنت الکترونیک مراجعه کنید؛ همچنین می‌توانید این وسیله را در سایزهای مختلف، رنگ‌ها و قابلیت‌های متناسب با صنعت مورد نظر مشاهده و بهترین انتخاب را داشته باشید.

 ” بیشتر بخوانید:خرید قطعات الکترونیکی خارجی به چه صورت است؟

کانکتور چیست ؟

کانکتور بخشی از کابل است که به پورت یا اینترفیس وصل می شود تا دستگاه ها را به هم متصل کند. کانکتورها دارای اتصالات نر (حاوی یک یا چند پین) یا ماده (حاوی حفره هایی که کابل نر به آن متصل می شود) هستند.

 

مشاهده محصولات کانکتور

کانکتور DIN

کلمه DIN مخفف Deutsches Insitut für Normung و اسم یک سازمان آلمانی استاندارد سازی است. کانکتور DIN مطابق با بسیاری از استانداردهای تعریف شده DIN است.

کانکتور DIN به طور گسترده در رایانه های شخصی استفاده می شود. به عنوان مثال، صفحه کلید از طریق کانکتور DIN به کامپیوتر متصل است. کانکتور DIN 41612 برای اتصال تجهیزات شبکه مانند روتر و سوئیچ استفاده می شود.

انواع کانکتور bnc

کانکتور BNC

کانکتور BNC مخفف Bayon Neill Concelman و رابط مینیاتوری قطع / وصل سریع امواج رادیویی است که برای اتصال انواع کابل های کواکسیال با سیستم اترنت (Ethernet) نازک 10Base-2 مورد استفاده قرار می گیرد. کانکتور پایه BNC یک نوع نری است که در انتهای هر کابل به پین متصل به سیم ورودی هادی نصب می شود. پس از اتصال، یک حلقه دوار چرخنده در خارج از لوله، کابل را به کانکتور ماده قفل می کند.

این کانکتور مجهز به مکانیزم پیچش و قفل بوده و منجر به اتصال ایمن بین سیستم کابل کشی شبکه و تجهیزات می شود. نام گذاری آن به دلیل اتصال دهنده سرنیزه ای نیل کنسلمن (Bayonet Neill Concelman Connector) و اسم مخترعان آن، پل نیل و کارل کنسلمن است. در برخی موارد، از کانکتور BNC به اشتباه به عنوان British Naval Connector یا the Berkeley Nucleonics Corporation یاد شده است. BNC در اصل برای استفاده نظامی طراحی شده است.

کانکتور BNC در دو نوع اصلی 50 و 75 اهم موجود است که متناسب با نیاز سیستم استفاده می شود. کانکتور 50 اهم رایج است و بیشترین کاربرد را دارد و برای فرکانس های حداکثر 4 گیگاهرتز (GHz) تعریف شده است. کانکتور 75 اهم با دی الکتریک کاهش یافته در انتهای جفت سیم ها تشخیص داده می شود و برای فرکانس های تا 2 گیگاهرتز تعریف شده است. ممکن است برای یک کانکتور BNC هر دو نوع اهم در یک اتصال وجود داشته باشد و مقاومت طرف نری آن 50 اهم و طرف دیگر مادگی 75 اهم باشد.

برای مطالعه ی بیشتر در مورد کانکتور ها میتوانید بخش دوم آن را مطالعه نمایید.

کاربرد کانکتور BNC

کانکتور BNC به طور گسترده ای پذیرفته شده و معمولاً در برنامه های کاربردی فرکانس های ویدئویی و رادیویی مورد استفاده قرار می گیرد و در اتصالات سیگنال مانند زیر استفاده می شود:

ابزار آزمایش

ابزار دقیق هسته ای

الکترونیک هوافضا (اویونیک)

آنتن های رادیویی

سیگنال های ویدئویی رابط دیجیتال آنالوگ و سریال

کانکتور چیست

انواع کانکتور BNC

تفاوت انواع کانکتورها در نحوه اتصال آن ها به کابل است. هر سه نوع یک هدف را دنبال می کنند.

BNC تراکمی: کانکتور BNC تراکمی یک قطعه رابط F است. کانکتور F یک اتصال فرکانس رادیویی کواکسیال است که برای تلویزیون های ماهواره ای و مودم های کابلی استفاده می شود. یک کانکتور تراکمی را می توان به راحتی با کابل کشی و آچار مخصوص BNC تراکمی به کابل متصل کرد.

BNC پرسی: با استفاده از یک پرس کابلشو (سر سیم زن) و یک آچار پرس، اتصال ایمن کانکتور BNC به رابط کواکسیال انجام می گیرد. فیش پرسی بسیار مورد استفاده قرار می گیرد و دارای انواع 2 تکه و 3 تکه است.

BNC پیچی: کانکتورBNC پیچی به ابزار خاصی برای اتصال بین فیش و کابل نیاز ندارد. نصب آن آسان است و به سادگی با دست می توان فیش را به کابل وصل کرد.

کانکتور لایتنینگ

رابط برق 8 پین توسط شرکت اپل در سال 2012 به عنوان جایگزینی برای رابط 30 پینی قدیمی دستگاه های اپل مانند آی پد، آیفون و آی پاد تاچ، معرفی شد. رابط لایتنینگ در حال حاضر توسط آیفون 5، آی پد مینی (نسل اول)، آی پد نسل چهارم (آی پد 4)، آی پد تاچ نسل پنجم و آی پاد نانو نسل هفتم استفاده می شود.

رابط لایتنینگ نسبت به رابط های قبل بسیار جمع و جورتر است و می توان کابل آن را از هر دو طرف وارد ورودی مادگی دستگاه کرد. نکته منفی برای مصرف کنندگان این است که رابط لایتنینگ با کابل ها و دستگاه هایی که برای اتصال 30 پین قدیمی تر طراحی شده اند سازگار نیست، اگرچه یک آداپتور موجود است که به منظور کار با دستگاه های قدیمی می توان این رابط را به آن وصل کرد.

مشاهده سایر محصولات : سوکت و کانکتور

کانکتور شاسی نفوذ

کانکتور موجود در مادربرد که از ویژگی امنیتی شاسی (کیس کامپوتر) پشتیبانی می کند و تشخیص می دهد که آیا یک قطعه شاسی کامپیوتر برداشته یا تعویض شده است و در صورت فعال بودن زنگ هشدار از طریق بلندگو سیستم یا کیس کامپیوتر شنیده می شود. برای اجرای مدار نفوذ شاسی، منبع تغذیه کیس باید به پاور آی سی متصل شود. به طور پیش فرض بر روی مادربرد پین هایی با عنوان “سیگنال” و “زمین” با یک کانکتور الکتریکی (جامپر) متصل (اتصال کوتاه) می شود. اگر قصد استفاده از سخت افزار تشخیص نفوذ شاسی را دارید، باید درپوس کانکتور را بردارید.

کانکتور xlr

XLR

کانکتور لبه ای بخشی از برد مدار چاپی است که به کامپیوتر یا دستگاه متصل می شود. کانکتور لبه به طور کلی دارای ردیفی از حفره های پوشش یافته فلزی گسترده است که اتصال الکتریکی را فراهم می کند.

کانکتور لبه

کانکتور لبه ای بخشی از برد مدار چاپی است که به کامپیوتر یا دستگاه متصل می شود. کانکتور لبه به طور کلی دارای ردیفی از حفره های پوشش یافته فلزی گسترده است که اتصال الکتریکی را فراهم می کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *