مقالات

کارکردهای مولتی متر دیجیتال

کارکردهای مولتی متر دیجیتال

ممکن است با مولتی‌متر دیجیتال آشنایی داشته باشید یا شاید هم تا به حال حتی نام آن به گوشتان نخورده باشد؛ مولتی‌مترهای دیجیتال یکی از نمونه‌های مولتی‌متر یا به عبارت دیگر آوومترهای صنعتی است. مولتی‌متر دیجیتال یک ابزار کاربردی با صفحه نمایش بزرگ بوده که برای اندازه‌گیری پارامترها مورد استفاده قرار می‌گیرد. در ادامه قصد داریم شما را با کارکردهای مولتی متر آشنا کنیم.

محصولات مرتبط : SMD 100N 250V SMD

کارکردهای مولتی متر دیجیتال

مولتی متر دیجیتال

مولتی‌متر دیجیتال دستگاهی الکتریکی است که معمولا برای اندازه‌گیری کمیت‌های الکتریکی مثل ولتاژ، ظرفیت، مقاومت، جریان و … بکار گرفته می‌شود. این دستگاه یا ابزار دیجیتالی با توجه به مدل آن توانایی متفاوتی دارد؛ همچنین دارای اجزای مختلف از جمله نمایشگر بزرگ LCD، دستگیره پیچی که برای محدوده‌های مختلف مدار برای کنترل مورد استفاده خواهد بود، مدار داخلی که از مدار تهویه سیگنال و مبدل آنالوگ به دیجیتال است.

این دستگاه سه کاربرد ولت‌متر، آمپرسنج و اهم‌متر را به صورت ترکیبی با هم دارد. در واقع  این مولتی‌مترهای دیجیتال در دو نوع دستی و رومیزی طراحی و ساخته می‌شود که هر دو نوع آن در مدل‌های مختلف موجود است و بنابر نیاز خود می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید.

مولتی‌متر از دو پروب قرمز و مشکی برخوردار است و کارکرد این دستگاه به این صورت است که رنگ مشکی آن برای اتصال به پورت مشترک و رنگ قرمز آن با توجه به نیاز به پورت‌های دیگر متصل خواهد شد؛ بنابراین برای اندازه‌گیری میزان مورد نظر باید انتهای هر کدام از پروب‌ها به انتهای پایانه اجزاء متصل شوند.

“بیشتر بخوانید : راهنمای کامل لحیم کاری برد مدار چاپی (PCB)

کارکردهای مولتی متر دیجیتال

همان‌طور که می‌دانید مولتی‌مترهای دیجیتال با توجه به عملکرد متفاوت کارکردهای زیادی دارند و هر کدام در موارد متناسب با آن استفاده خواهد شد. در ادامه برخی از کاربردهای این ابزار و موارد استفاده آن‌ها را به طور مختصر بیان خواهیم کرد:

بازرسی خودرو

یکی از مواردی که مولتی‌متر در آن کاربرد اساسی دارد بازرسی خودرو است. در حقیقت یک مولتی‌متر قابلیت این را دارد که شارژ باتری را اندازه‌گیری کند و می‌توان تست نشتی را روی کاور آن انجام داد. به طور کلی مولتی‌متر دیجیتال به عنوان ابزاری ضروری برای تکنسین‌های خودرو کاربرد‌های مختلف و قابل توجهی دارد که از میان آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تست کردن دینام
  • بررسی بوق ماشین یا مدارهای دیگر الکتریکی در سیستم
  • بررسی واحدهای مختلف سطح بالامثل Power Probe lV
  • قابلیت انجام آزمایش انژکتورهای سوخت، درایو PCM/ECM، ردیابی سیگنال را دارد.

محصولات مرتبط : 1K ان تی سی ۱۱۷۰۰۱

تست قطعات الکتریکی

یکی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین کاربردهای مولتی متر دیجیتال تست کردن انوع قطعات الکتریکی مانند دیاک، ترانزیستور، خازن که یکی از رایج‌ترین تست‌ها به شمار می‌رود که برای اطمینان از خرابی یا سالم بودن آن‌ها است؛ بنابراین مولتی متر از قابلیت تست‌های مختلف برخوردار است و برای هر نوع آزمایش می‌توان از آن استفاده کرد. برای این کار کافیست  مولتی‌متر روی حالت گذشته قرار گیرد و تست انجام شود.

مولتی متر دیجیتال

کاربردهای خانگی

اگر چه به طور قطع می‌توان گفت مولتی‌متر دیجیتال برای مصارف خانگی طراحی نشده است اما در حقیقت هر نوع مولتی‌متری که قابلیت اندازه‌گیری پارامترها را داشته باشد، می‌تواند برای مصارف خانگی نیز کاربرد داشته باشد. با استفاده از این ابزار انجام موارد زیر در خانه به آسانی انجام می‌شود.

  • تست سوکت‌های معیوب
  • بازرسی لوازم خانگی
  • تست مدارهای خانه
  • بررسی تداوم

محصولات مرتبط : 47K ان تی سی ۱۱۷۰۰۷

کاربرد صنعتی

یکی دیگر از کاربردهای مولتی‌مترها در صنعت است که در کارهای مختلف مهندسی مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ بنابراین موارد مختلف و کاربرد آن در صنایع بی‌شمار را می‌توان به شرح زیر عنوان کرد:

  • اندازه‌گیری دمای ابزار
  • انجام تست‌های تداوم
  • ارزیابی جریان یا تجزیه و تحلیل مدارها با استفاده از تصویربرداری مادون قرمز

“بیشتر بخوانید : Gpio چیست؟

انواع مولتی متر دیجیتال

مولتی‌متر دیجیتال با توجه به کاربردهای فراوانی که دارد دارای انواع مختلفی نیز است که هر کدام بر اساس عملکرد و کارایی که دارند و متناسب با شرایط و مکان مد نظر مورد استفاده قرار می‌گیرند. این ابزارها به طور کلی به سه دسته تقسیم می‌شوند که عبارتند از:

  1. مولتی‌متر فلوک: فلوک یکی دیگر از انواع مولتی‌متر دیجیتال است و کارکردهای متفاوتی دارد؛ این نوع مولتی‌متر از جمله پرکاربردترین و معروف‌ترین ابزارها است که از یک نمایشگر بزرگ نیز برخوردار است. مولتی‌متر دیجیتال فلوک در فعالیت‌های الکتریکی مورد استفاده قرار می‌گیرد و در واقع استفاده از روش کالیبراسیون را ضروری خواهد کرد. با توجه به ظرفیت کالیبراسیون ولت‌ها، جریان‌ها و دیگر واحدهای الکتریکی نسبت به انواع دیگر مولتی‌مترها و قابلیت‌ آن‌ها برتری دارد.
  2. مولتی‌متر گیره‌ای: مولتی‌متر دیجیتال گیره‌ای از جمله تجهیزات اندازه‌گیری است که دارای ابزار داخلی و جهت اندازه‌گیری جریان الکتریکی از یک جسم مورد استفاده قرار می‌گیرد. در حقیقت می‌توان گفت این ولتاژ سنج دیجیتالی از ویژگی اضافه با نام گیره برخوردار است و توسط این نیرو گیره برای اندازه‌گیری جریان یا ولت از پروب‌ها برای اندازه‌گیری آمپر استفاده می‌کند؛ بنابراین جریان خود را از انواع مختلف آن متمایز خواهد کرد. مولتی‌متر دیجیتال گیره‌ای از تنظیمات مختلفی برخوردار است. با این وجود استفاده از مولتی‌متر گیره‌ای فقط برای کارشناسان و متخصصان آموزش دیده توصیه می‌شود.
  3. مولتی متر خودکار: یکی دیگر از انواع مولتی متر در واقع مولتی‌ متر‌های خودکار هستند. مولتی‌ متر با محدوده یا دامنه خودکار به عنوان یکی از تجهیزات و ابزار ساده اندازه‌گیری به جهت سهولت در تکمیل پروژه‌ها طراحی می‌شود. معمولا افرادی که در زمینه برق‌کاری فعالیت دارند و پروژه‌های برقی خود را در خانه انجام می‌دهند از این روش و استفاده از مولتی‌‌متر خودکار در کارهای خود استفاده می‌کنند. نا گفته نماند که این فلومتر دیجیتال به عنوان یک ابزار فوکوس طبقه‌بندی شده‌اند.

کلام آخر

همان‌طور که بیان شد مولتی‌متر دیجیتال یک نوع ابزار کاربردی برای اندازه‌گیری موارد مختلفی مانند مقاومت، آمپر، ولتاژ و… است. این دستگاه را در شرایط خاص و حوزه‌های گوناگون می‌توان با توجه به نیاز خود استفاده کرد. در این مطلب به معرفی کارکرد مولتی‌متر دیجیتال پرداختیم؛ امیدواریم مورد استفاده قرار گیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *