مقالات

برد بورد چیست؟

هر آنچه باید در مورد برد بورد بدانید

برد بورد یکی از قطعات مرتبط به الکترونیک است که بیشتر مهندسان برق و یا دانش‌آموزان و دانشجویان برق با آن سروکار دارند. این قطعه معمولا از جنس پلاستیک است و بر روی آن سوراخ‌ های کوچکی وجود دارد. از برد بوردها برای آموزش دانشجویان و دانش‌ آموزان رشته برق بسیار استفاده می‌ شود. در این مقاله به معرفی برد بورد و انواع آن پرداخته‌ ایم پس در ادامه با ما همراه باشید.

برد بورد چیست؟

برد بورد قطعه‌ ای کوچک به همراه سوراخ‌ هایی بر روی آن است که می‌ توان قطعات الکترونیکی را بر روی آن نصب کرد و همچنین مدارهای مختلفی را بر روی آن پیاده‌سازی کرد. از برد بوردها برای اتصال قطعات مختلف الکترونیکی استفاده می‌ شود ولی این قطعات همیشگی نبوده و با حذف و یا اضافه کردن آنها، می‌ توان اتصال را حذف یا دوباره وصل کرد. قطعات به راحتی بر روی برد بورد نصب شده و با برعکس کردن صفحه برد بورد نیز از روی آن جدا نمی‌ شوند. همچنین به راحتی و بدون هیچ مشکلی می‌ توان قطعات را از روی برد بورد جدا کرد. برد بوردهای موجود در بازار دارای شکل‌ ها و اندازه‌ های متنوعی هستند. گفتنی است به این وسیله فیبر آزمایش، بورد آزمایشی و یا تخته آزمایشی نیز گفته می‌ شود.

برد بورد GL BREAD BOARD

  ” بیشتر بخوانید مقاومت آجری چیست ؟”

بر روی برد بورد چه علائم و نوشته‌ هایی وجود دارد؟

بر روی برد بورد ستون‌ های عمودی وجود دارد که به ترمینال معروف هستند. به جز این ستون‌ های عمودی، ردیف‌ هایی نیز در بالا و پایین برد بورد وجود دارد که از آنها برای اتصال برق منبع تغذیه می‌ توان استفاده کرد. بر روی برد بوردها یک سری خطوط رنگی به رنگ‌ های آبی و قرمز نیز می‌ توان مشاهده کرد که رنگ قرمز برای ردیف‌ های مثبت و رنگ آبی برای ردیف‌ های منفی است. در اصطلاح به این خطوط رنگی باس یا شین گفته می‌ شود. بر روی برخی از برد بوردها در کنار خطوط قرمز و آبی علامت مثبت و منفی نیز درج شده است، ولی در برخی دیگر تنها خطوط قرمز و آبی بدون وجود هیچ علامتی وجود دارد. توجه به این نکته حائز اهمیت است که بین خطوط مثبت و منفی از نظر فیزیکی تفاوتی وجود ندارد و وجود این خطوط بر روی برد بورد تنها برای مدیریت بهتر مدار از نظر مثبت و منفی بودن اتصالات باتری یا منبع تغذیه است.

از آن جایی که شین‌ های روی برد بورد از نظر الکتریکی به هم اتصال ندارند، لازم است برای اتصال منبع و زمین در دو سمت برد بورد، از یک سیم جامپر کمک گرفت. سیم‌ های جامپر دارای استحکام بالایی هستند، انتهای آن‌ها محکم است و به راحتی درون سوراخ‌ های برد بورد فرو می‌ روند. از آن جایی که انعطاف پذیر هستند، به آسانی خم می‌ شوند و مشکلی از این نظر در حین آزمایش پروژه به وجود نمی‌ آورند. جامپرها در رنگ‌ های متنوعی تولید و به بازار عرضه می‌ شوند.
برد بوردها به جز خطوط رنگی دارای شماره‌ ها و حروفی نیز هستند که از این شماره‌ ها و حروف برای ردیابی سیم‌ هایی که بر روی برد بورد متصل شده است می‌ توان استفاده کرد. گفتنی است این شماره‌ ها و حروف مانند نرم افزار اکسل در کنار هم نوشته شده‌ اند و از هر کدام از آنها برای بستن مدار و یادآوری هر کدام از اتصالات مختلف می‌ توان استفاده کرد.

تاریخچه برد بوردها

قبل از این که علم الکترونیک به گستردگی امروز برسد و در ابتدای راه گسترش یافتنش بود، از تخته‌ های چوبی برش نان برای بستن مدار استفاده می‌ کردند. به همین دلیل به قطعه‌ ای که امروزه از آن برای بستن مدار استفاده می‌ شود هم برد بورد و یا Breadboard گفته می‌ شود. Breadboard در انگلیسی به معنای تخته برش نان است. دلیل استفاده از تخته‌ های برش نان، استحکام بالای آن‌ها در کنار ارزان بودنشان بود.

برد برد

منبع تغدیه برد بوردها از کجاست

اکثر برد بوردهای موجود از یک منبع تغذیه خارجی برق خود را دریافت می‌ کنند. این منبع تغذیه می‌ تواند به شکل آداپتور، ماژول و … باشد. امروزه از ماژول‌ های بزرگ برای پروژه‌ های پیچیده و از ماژول‌ های ساده برای پروژه‌ های کوچک استفاده می‌ کنند. گفتنی است برد بوردها دارای پین‌ هایی برای زمین و برق هستند که این پین‌ ها قابلیت اتصال به ردیف‌ های برق برد بورد را دارد.

انواع برد بوردها و کاربرد آنها

برد بوردهای حال حاضر از جنس پلاستیک هستند و در اندازه، شکل و رنگ‌ های متنوعی تولید می‌ شوند. البته بیشتر برد بوردهای موجود در بازار دارای سه اندازه بزرگ، متوسط و کوچک هستند که با توجه به نوع پروژه از یکی از آنها می‌ توان استفاده کرد. گفتنی است در صورتی که پروژه شما به قدری بزرگ بود که نیاز به برد بوردی بزرگتر از برد بوردهای موجود در بازار داشت، می‌ توانید به وسیله شکاف‌ ها و زبانه‌ های بر روی برد بورد چندین برد بورد را به یکدیگر وصل کنید تا در نهایت برد بورد بزرگی را بسازید. در صورتی که پروژه شما ابتدایی و از پروژه‌ های دانشجویی معمول محسوب می‌ شود، یک برد بورد متوسط برای کار شما کافی خواهد بود.
معمولا برد بوردها برای اتصال قطعات نیاز به لحیم کاری ندارند و بدون همچنین موردی می‌ توان قطعات را بر روی آن سوار کرد. ولی در رابطه با بوردهای مدار چاپی قضیه فرق کرده و نیاز است قطعات بر روی PBC نصب و لحیم شوند. گفتنی است در بسیاری از پروژه‌ ها ابتدا قطعات به صورت معمولی و مستقیم بر روی برد بوردهای بدون نیاز به لحیم کاری نصب می‌ شوند و پس از رسیدن به نتیجه مطلوب، قطعات به وسیله لحیم کاری بر روی PBC متصل می‌ شوند.

به طور خلاصه و آسان می توانیم انواع بردبورد را اینگونه تعریف نماییم.

برد بورد داری دو نوع متفاوت می باشد که می توانیم به بردبورد بدون لحیم و با لحیم اشاره نماییم. در برد هایی که نیاز به لحیم کاری را دارا می باشند ممکن است لحیم کاری موجب مشکل شود چرا که در بعضی مواقع افراد کار نا بلد با رساندن گرمای بیش از اندازه به برد باعث سوختن و خرابی آن می شوند. در مقابل بردبورد با لحیم، بردبورد بدون لحیم قرار دارد که هیچ نیازی به لحیم کاری را دارا نمی باشد. و وظیفه اتصالات بر عهده سیم ها می باشد.

مهندسان برای تست از این نوع یعنی بدون لحیم بهره می برند و پس از ان که رضایت کامل را از قطعات دریافت نمودند از آن ها بر روی برد الکترونیکی اصلی خود استفاد می کنند.

چه قطعاتی را می‌ توان بر روی برد بوردها نصب کرد؟

تمامی قطعاتی که دارای پایه هستند، قابلیت اتصال بر روی برد بورد را دارند. همچنین قطعاتی که دارای پین هستند، مانند آی سی ها نیز قابلیت متصل شدن بر روی برد بورد را دارند.

برد بوردها یکی از اصلی‌ ترین وسایلی هستند که در حین آموزش از آنها استفاده می‌ شود. این قطعه‌ های پلاستیکی کیفیت بالایی دارند و بدون مشکل و به راحتی قطعات را بر روی خود سوار می‌ کنند. کار با برد بوردها بسیار راحت است و برای نصب قطعات بر روی آنها نیاز به هیچ گونه ابزار خاصی وجود ندارد.

بردبورد چه اتصالاتی دارد؟

توسط یک قطعه الکترونیکی با سازه های فلزی که رویه پلاستیکی دارند،اتصالات بردبورد تامین میشود.این سیم ها را سیم بردبورد می نامند. به دلیل اینکه حفره های بردبورد اندازه های مختلفی دارند. سیم بردبورد نیزدر اندازه های متفاوتی تولید میشود. در بخش زیری بردبورد چسب دوطرفه ای در نظر گرفته شده است. زمانی که لازم باشد این چسب را باز میکنند و بردبورد را به سطح می چسبانند.

این مطلب به نقل از سایت ویتا می باشد . 

آیا برد بورد دارای نقشه رسم است؟

نرم‌افزارهایی وجود دارد که شمایلی دقیق مانند برد بوردها داشته و می‌ توان از آن‌ها برای تهیه نقشه رسم برد بورد استفاده کرد و سپس از این نقشه‌ ها برای اتصال در حالت واقعی استفاده کرد. یکی از معروف‌ ترین این نرم افزارها که نوآموزان بیشتر از آن استفاده می‌ کنند، نرم افزار Fritzing است.

سوراخ های برد بورد

در بالا سعی بر آن شده بود که توضیحاتی در ارتباط با برد بودر برای شما ارائه دهیم. همچنین در ارتباط با سوراخ روی برد توضیحاتی کوتاهی ارائه شد، ولی در اینجا تصمیم بر آن است که توضیحات کامل تری را برای شما ارائه دهیم.خط های که به صورت افقی روی برد کشیده می شوند که به صورت معمول آبی و قرمز می باشند. این خطوط را برای شناسایی با علامت های مثبت و منفی مشخص می نمایند که به اصطلاح خطوط باس یا شین از آن یاد می شود.

شاید بپرسید که از این خطوط به چه عنوانی استفاده می شود که در پاسخ می توان گفت از این خطوط به جهت اتصال برد به منبع تغذیه استفاده می گردد. به صورت معمول ترمینال قرمز را با علامت قرمز و ترمینال منفی را با علامت آبی مشخص می نمایند. این باس ها دارای تفاوت خاصی نمی باشند و تنها برای راحت کردن کار مدیریت به کار می روند.

با مشاهده سطح روی برد بورد این گونه بپرسید که خطی بر روی آن وجود ندارد و باید در اینجا خاطر نشان نمود که هر 5 سوارخ بر روی برد یک نیم ردیف را تشکیل می دهند.

مشاهده سایر محصولات : جافیوزی

در ویدیوی پایین که توسط یکی از کاربران در فضای اینترنتی آپلود شده بود می توانید به سادگی چگونگی کارکرد بورد بودر را تماشا نمایید.

چرا برد بورد؟

برد بورد تاریخچه بسیار جالبی دارد. برد بوردها عملیات تست و عیب‌یابی را بسیار تسهیل می‌کنند. به طور مثال، یک تعمیرکار مدارهای الکترونیکی می‌تواند اجزای مدار را به سرعت روی برد بورد پیاده‌سازی و مشکل را پیدا کند. همچنین برد بوردها مراحل تست و ساخت نمونه اولیه محصول شما را ساده کرده و هزینه خطا را کاهش می‌دهند.

اما مهندسین الکترونیک همیشه هم اینقدر خوشبخت نبودند! قبل از ظهور برد بوردها به این شکل، از تخته‌ های چوبی نان معادل نام انگلیسی آن یعنی Bread Board برای پیاده‌ سازی اولیه پروژه‌های الکترونیکی استفاده می‌شد و قطعات الکترونیکی نیز با استفاده از میخ بر روی این تخته‌های چوبی محکم می‌شدند.

حتی قبل از بکارگیری تخته‌های چوبی نان از روشی پیچیده‌تر به نام Wire-Wrap برای سیم پیچی درون یک صفحه Protoboard استفاده می‌شد.

پس امروزه با این ابزارهای پیشرفته‌تر دیگر هیچ بهانه‌ای برای شروع تست و طراحی مدار ندارید!

 

کانکتور چیست ؟

کانکتور بخشی از کابل است که به پورت یا اینترفیس وصل می شود تا دستگاه ها را به هم متصل کند. کانکتورها دارای اتصالات نر (حاوی یک یا چند پین) یا ماده (حاوی حفره هایی که کابل نر به آن متصل می شود) هستند.

 

مشاهده محصولات کانکتور

کانکتور DIN

کلمه DIN مخفف Deutsches Insitut für Normung و اسم یک سازمان آلمانی استاندارد سازی است. کانکتور DIN مطابق با بسیاری از استانداردهای تعریف شده DIN است.

کانکتور DIN به طور گسترده در رایانه های شخصی استفاده می شود. به عنوان مثال، صفحه کلید از طریق کانکتور DIN به کامپیوتر متصل است. کانکتور DIN 41612 برای اتصال تجهیزات شبکه مانند روتر و سوئیچ استفاده می شود.

انواع کانکتور bnc

کانکتور BNC

کانکتور BNC مخفف Bayon Neill Concelman و رابط مینیاتوری قطع / وصل سریع امواج رادیویی است که برای اتصال انواع کابل های کواکسیال با سیستم اترنت (Ethernet) نازک 10Base-2 مورد استفاده قرار می گیرد. کانکتور پایه BNC یک نوع نری است که در انتهای هر کابل به پین متصل به سیم ورودی هادی نصب می شود. پس از اتصال، یک حلقه دوار چرخنده در خارج از لوله، کابل را به کانکتور ماده قفل می کند.

این کانکتور مجهز به مکانیزم پیچش و قفل بوده و منجر به اتصال ایمن بین سیستم کابل کشی شبکه و تجهیزات می شود. نام گذاری آن به دلیل اتصال دهنده سرنیزه ای نیل کنسلمن (Bayonet Neill Concelman Connector) و اسم مخترعان آن، پل نیل و کارل کنسلمن است. در برخی موارد، از کانکتور BNC به اشتباه به عنوان British Naval Connector یا the Berkeley Nucleonics Corporation یاد شده است. BNC در اصل برای استفاده نظامی طراحی شده است.

کانکتور BNC در دو نوع اصلی 50 و 75 اهم موجود است که متناسب با نیاز سیستم استفاده می شود. کانکتور 50 اهم رایج است و بیشترین کاربرد را دارد و برای فرکانس های حداکثر 4 گیگاهرتز (GHz) تعریف شده است. کانکتور 75 اهم با دی الکتریک کاهش یافته در انتهای جفت سیم ها تشخیص داده می شود و برای فرکانس های تا 2 گیگاهرتز تعریف شده است. ممکن است برای یک کانکتور BNC هر دو نوع اهم در یک اتصال وجود داشته باشد و مقاومت طرف نری آن 50 اهم و طرف دیگر مادگی 75 اهم باشد.

برای مطالعه ی بیشتر در مورد کانکتور ها میتوانید بخش دوم آن را مطالعه نمایید.

کاربرد کانکتور BNC

کانکتور BNC به طور گسترده ای پذیرفته شده و معمولاً در برنامه های کاربردی فرکانس های ویدئویی و رادیویی مورد استفاده قرار می گیرد و در اتصالات سیگنال مانند زیر استفاده می شود:

ابزار آزمایش

ابزار دقیق هسته ای

الکترونیک هوافضا (اویونیک)

آنتن های رادیویی

سیگنال های ویدئویی رابط دیجیتال آنالوگ و سریال

کانکتور چیست

انواع کانکتور BNC

تفاوت انواع کانکتورها در نحوه اتصال آن ها به کابل است. هر سه نوع یک هدف را دنبال می کنند.

BNC تراکمی: کانکتور BNC تراکمی یک قطعه رابط F است. کانکتور F یک اتصال فرکانس رادیویی کواکسیال است که برای تلویزیون های ماهواره ای و مودم های کابلی استفاده می شود. یک کانکتور تراکمی را می توان به راحتی با کابل کشی و آچار مخصوص BNC تراکمی به کابل متصل کرد.

BNC پرسی: با استفاده از یک پرس کابلشو (سر سیم زن) و یک آچار پرس، اتصال ایمن کانکتور BNC به رابط کواکسیال انجام می گیرد. فیش پرسی بسیار مورد استفاده قرار می گیرد و دارای انواع 2 تکه و 3 تکه است.

BNC پیچی: کانکتورBNC پیچی به ابزار خاصی برای اتصال بین فیش و کابل نیاز ندارد. نصب آن آسان است و به سادگی با دست می توان فیش را به کابل وصل کرد.

کانکتور لایتنینگ

رابط برق 8 پین توسط شرکت اپل در سال 2012 به عنوان جایگزینی برای رابط 30 پینی قدیمی دستگاه های اپل مانند آی پد، آیفون و آی پاد تاچ، معرفی شد. رابط لایتنینگ در حال حاضر توسط آیفون 5، آی پد مینی (نسل اول)، آی پد نسل چهارم (آی پد 4)، آی پد تاچ نسل پنجم و آی پاد نانو نسل هفتم استفاده می شود.

رابط لایتنینگ نسبت به رابط های قبل بسیار جمع و جورتر است و می توان کابل آن را از هر دو طرف وارد ورودی مادگی دستگاه کرد. نکته منفی برای مصرف کنندگان این است که رابط لایتنینگ با کابل ها و دستگاه هایی که برای اتصال 30 پین قدیمی تر طراحی شده اند سازگار نیست، اگرچه یک آداپتور موجود است که به منظور کار با دستگاه های قدیمی می توان این رابط را به آن وصل کرد.

مشاهده سایر محصولات : سوکت و کانکتور

کانکتور شاسی نفوذ

کانکتور موجود در مادربرد که از ویژگی امنیتی شاسی (کیس کامپوتر) پشتیبانی می کند و تشخیص می دهد که آیا یک قطعه شاسی کامپیوتر برداشته یا تعویض شده است و در صورت فعال بودن زنگ هشدار از طریق بلندگو سیستم یا کیس کامپیوتر شنیده می شود. برای اجرای مدار نفوذ شاسی، منبع تغذیه کیس باید به پاور آی سی متصل شود. به طور پیش فرض بر روی مادربرد پین هایی با عنوان “سیگنال” و “زمین” با یک کانکتور الکتریکی (جامپر) متصل (اتصال کوتاه) می شود. اگر قصد استفاده از سخت افزار تشخیص نفوذ شاسی را دارید، باید درپوس کانکتور را بردارید.

کانکتور xlr

XLR

کانکتور لبه ای بخشی از برد مدار چاپی است که به کامپیوتر یا دستگاه متصل می شود. کانکتور لبه به طور کلی دارای ردیفی از حفره های پوشش یافته فلزی گسترده است که اتصال الکتریکی را فراهم می کند.

کانکتور لبه

کانکتور لبه ای بخشی از برد مدار چاپی است که به کامپیوتر یا دستگاه متصل می شود. کانکتور لبه به طور کلی دارای ردیفی از حفره های پوشش یافته فلزی گسترده است که اتصال الکتریکی را فراهم می کند.

6 دیدگاه در “برد بورد چیست؟

  1. برسام نامی گفت:

    بورد چیست را به خوبی توضیح دادید ممنون

    1. manager.mh گفت:

      خیلی ممنون خوش حالیم از آن توانستیم به شما در این زمینه کمک نماییم.

  2. مازندرانی گفت:

    یه توضیح کوتاه در مورد برد بورد میدید ؟

    1. manager.fa گفت:

      سلام وقت بخیر ، برد بورد قطعه‌ ای کوچک به همراه سوراخ‌ هایی بر روی آن است که می‌ توان قطعات الکترونیکی را بر روی آن نصب کرد و همچنین مدارهای مختلفی را بر روی آن پیاده‌سازی کرد.

  3. علیزاده گفت:

    سلام روزتون بخیر
    ممنون از مقاله خوبتنون در مقاله گفته بودید که هر 5 سوراخ یک نیم خط را در بردبورد تشکیل می دهند؟ آیا حقیقت دارد؟

    1. manager.mh گفت:

      سلام
      بله هر 5 سوارخ در کنار هم را می توانیم یک نیم خط به حساب بیاوریم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *