مقالات

انواع کلیدها و کاربرد آنها در الکترونیک

انواع کلیدها و کاربرد آنها در الکترونیک

دنیای الکترونیک این روزها تاثیر زیادی روی بخش‌ های مختلف زندگی ما گذاشته است و این تاثیر روز به روز در حال افزایش می‌ باشد. مدار‌های الکترونیکی با استفاده از المان‌ های متفاوت می‌ توانند امکانات متعددی را در اختیار ما قرار دهند. یکی از اصلی‌ ترین این المان‌ ها کلید است که در ساده‌ ترین حالت وظیفه قطع یا وصل کردن جریان را در مدارات الکتریکی بر عهده دارد. شناخت انواع کلیدها مورد استفاده در دنیای الکترونیک اجازه می‌ دهد تا بتوانیم به شکل هوشمندانه تری از آنها استفاده کنیم.

” بیشتر بخوانید مقاومت آجری چیست ؟ “

منظور از کلید در مدار الکترونیکی چیست؟

کلید یک قطعه بسیار ساده است که وظیفه باز و بسته کردن مدار را بر عهده دارد. انواع کلید‌ها معمولاً دارای دو حالت اصلی مدار باز و اتصال کوتاه هستند که در حالت مدار باز هیچ جریانی از مدار عبور نخواهد کرد و حالت اتصال کوتاه مربوط به زمانی است که قصد داریم این جریان از بخش مورد نظر مدار عبور کند. انواع مختلف کلید در اصل از همین روال برای عملکرد استفاده می‌ کنند، اما تفاوت اصلی آنها با هم در روشی است که برای قطع و وصل کردن دارند. همین تفاوت‌ ها باعث می‌ شود که برای کاربردهای مختلف نیاز به استفاده از نمونه های مختلف کلید داشته باشید و در اینجا شناخت انواع کلیدها و کاربرد آنها در الکترونیک اهمیت بیشتری پیدا می کند. کلید‌های مورد استفاده در دنیای الکترونیک دارای انواع مختلفی هستند که مهم ترین آنها عبارتند از:

  • قشایی
  • راکر
  • دکمه فشاری
  • کلید DIP
  • چرخشی
  • تاگل

در بخش های بعدی انواع پر کاربرد کلید‌ها را بیشتر مورد بررسی قرار خواهیم داد.

سوئیچ‌ ها

سوئیچ‌ ها یکی از نمونه‌ های پرکاربرد کلید در صنعت الکترونیک هستند. سوئیچ‌ ها نیز دارای انواع مختلفی می‌ باشند که هر کدام از آنها بسته به شرایط می‌ تواند مورد استفاده قرار بگیرد. انواع این محصولات را با توجه به نحوه عملکردی که دارند تقسیم بندی می‌ کنند. این موارد عبارتند از:

  • زبان زدن
  • ضربه زدن
  • سوئیچ دارای عملگر مغناطیسی
  • سوئیچ دارایی عملکرد گرمایشی
  • سوئیچ مجهز به کلید چرخشی
  • سوئیچ فعال شونده به وسیله کشیدن
  • کلید فعال شونده به وسیله پرتاب
  • سوئیچ حساس به تکان خوردن
  • سوئیچ کشویی
  • راکر
  • سوئیچ فشاری

در بین مواردی که در لیست بالا خدمت شما معرفی کردیم، سوئیچ‌ های فشاری بیشترین استفاده را دارند. در ضمن همانطور که از نام آنها می‌ توانید حدس بزنید، نحوه عمل فیزیکی که باعث اتصال مکانیکی در داخل ساختمان کلید می‌ شود معیاری برای دسته‌ بندی این موارد است.

سوئیچ‌ ها

کلید‌های لحظه ای و دائمی

به طور کلی تمامی کلید‌های موجود در دنیای الکترونیک را می‌ توان در دو دسته بندی لحظه‌ ای و دائمی قرار داد. در ادامه این دو نوع کلید را بیشتر بررسی خواهیم کرد:

  • کلید‌های لحظه‌ ای
    نحوه عملکرد این کلید‌ها چنین است که وقتی دست خود را بر روی عملگر آنها می‌ گذارید، شروع به عبور جریان می‌ کنند و به محض اینکه دست خود را از روی عملگر برداشتید جریان قطع خواهد شد. یکی از آشناترین انواع کلید لحظه ای می‌تواند کیبورد کامپیوتر باشد. نکته مهمی که در خصوص این محصولات باید بدانید این است که بیشتر سوئیچ‌ ها و کلید‌هایی که تحت عنوان دکمه شناخته می‌ شود، در دسته بندی کلیدهای لحظه ای قرار می‌ گیرند.
  • کلیدهای دائمی
    آشناترین نمونه کلیدهای دائمی برای همه ما چیزهایی هستند که با آنها لامپ را روشن و خاموش می‌ کند. زمانیکه عملگر این کلیدها را فشار می‌ دهید آنها در حالت روشن یا خاموش قرار گرفته و بعد از آن در این حالت ثابت می‌ ماند تا دوباره عملگر آنها تحریک شود.

دیپ سوئیچ یا dip switch

یکی از انواع مختلف سوئیچ استفاده زیادی در دنیای الکترونیک دارد، دیپ سوئیچ می باشد. این قطعات بیشتر برای تعریف کردن عملکردهای مختلف و برنامه ریزی بردهای الکترونیکی مورد استفاده قرار می‌ گیرند. بسته به نوع مدار الکترونیکی مورد نظر شما، ممکن است بعد از تایم کاری طولانی مدت حالت این سوئیچ‌ ها هیچ گونه تغییری نکنند. البته در بعضی شرایط نیز امکان دارد نیاز به تغییر دادن آنها احساس شود. عمده‌ ترین کاربرد این سوئیچ‌ ها برای شبیه سازی یا سیمولیشن می‌ باشد، اما در مواردی دیده شده است که از آنها برای تست ورودی و خروجی یک برد الکترونیکی استفاده می‌ کنند. نکته بسیار مهمی که در خصوص کار با این سوئیچ‌ ها باید مد نظر قرار دهید این است که اگر قصد تغییر وضعیت آنها را دارید، باید وضعیت کنونی آنها را قبل از اعمال تغییرات یادداشت کنید تا بعد از انجام پروسه مورد نظرتان بتوانید آن را به حالت اصلی خود باز گردانید.

مشاهده سایر محصولات : وارنیش حرارتی

دیپ سوئیچ dip switch

پین سوئیچ یا pin switch

این نوع سوئیچ دارای دو قسمت متحرک و ثابت است که بخش متحرک آن فشار اعمال شده را دریافت می‌ کند و در آن از یک فنر استفاده شده است. یکی از معمول ترین کاربردهای این محصولات در درب خودرو‌ها مشاهده می‌ شود. به این صورت که وقتی درب خودرو بسته است فشار روی بخش متحرک اعمال می‌ شود و دو بخش سوئیچ از هم جدا می‌ گردند. همچنین وقتی درب خودرو باز می‌ گردد، اتصال برقرار شده و به این صورت یک فرمان به لامپ‌ های درون خودرو یا سیستم هشدار دهنده جهت باز بودن درب ارسال می شود. از این نوع سوئیچ در درب یخچال و سایر موارد مشابه نیز استفاده می‌ کنند.

پین سوئیچ pin switch

تگل سوئیچ یا toggle switch

این نمونه سوئیچ که در اشکال متنوعی تولید می‌ شوند، تحمل مقادیر جریان متفاوتی را دارند. این قطعات در نمونه‌ های ۲ حالته یا سه حالته تولید می‌ شوند که می‌ توانند تعداد پایه‌ های متفاوتی داشته باشند. از آنجایی که از این سوئیچ‌ ها برای مدارهایی که مقدار جریان آنها زیاد است استفاده می‌ کنند، در زمان انتخاب و خرید باید حداکثر جریان قابل تحمل کنتاکت‌ های آن را مورد بررسی قرار دهید. قابلیت‌ های مثبت این محصولات باعث شده تا کاربرد زیادی در الکترونیک و صنایع برق داشته باشند. در برخی از نمونه‌ ها این محصولات حالت فنری دارند و بعد از اعمال فشار کلید به حالت اولیه خود باز می‌ گردد. همچنین این سوئیچ‌ ها را بر اساس نوع اتصال دسته بندی می‌ کنند که می‌ توانند به صورت فیشی، پیچی یا لحیمی باشند. در مواردی دیده می‌ شود که برای این سوئیچ‌ ها کلاه‌ های رنگارنگی در نظر گرفته شده اپراتورها بتوانند بهتر آنها را تشخیص دهند.

تگل سوئیچ یا toggle switch

مگنت سوئیچ یا magnet switch

این نمونه از سوئیچ که بر اساس قوانین القا و مغناطیس فعالیت می‌ کند، در بازار با نام reed switch نیز شناخته می‌ شود. این محصولات در مواردی مانند کنترل و ایمنی می‌ توانند مورد استفاده قرار بگیرند و در شرایطی که قصد داریم باز یا بسته بودن یک درب به صورت اتوماتیک به ما اعلام شود، می‌ توانیم از آنها استفاده کنیم. نوع خاصی از این سوئیچ‌ها با نام رید رله شناخته می‌ شوند که به عنوان سنسور در مخازن یا کشتی‌ ها مورد استفاده قرار می‌ گیرند. روند کاری آنها به این صورت است که یک آهنربای حلقوی دو رله قرار گرفته و با بالا و پایین رفتن سطح مایعات این قسمت نیز حرکت می‌ کند. وقتی آهنربا به کنتاکت‌ ها رسید جذب آنها شده و اتصال برقرار می‌ شود.

مگنت سوئیچ یا magnet switch

در این مطلب سعی کردیم انواع کلید‌ها و کاربرد آنها در الکترونیک را خدمت شما معرفی کنیم. ولی نکته مهمی که در پایان کار باید مدنظر قرار دهید این است که بسته به پیشرفت تکنولوژی ممکن است انواع مختلف سوئیچ تولید و روانه بازار شوند. از سوی دیگر بهتر است برای تهیه این محصولات با افرادی که تجربه بیشتری در این زمینه دارند، مشورت کنید تا در نهایت خرید هوشمندانه‌ تری داشته باشید. همچنین نمونه‌ های دیگر سوئیچ نیز وجود دارند که ممکن است برای کاربرد مورد نظر شما گزینه‌ های بهتری باشند. پس به همین دلیل بهتر است قبل از انجام هر اقدامی با متخصصین سایت مگنت الکترونیک تماس بگیرید و مشاوره‌ های لازم در این زمینه را از آنها به صورت رایگان دریافت کنید.

 

5 دیدگاه در “انواع کلیدها و کاربرد آنها در الکترونیک

  1. رحیمی نژاد گفت:

    روزتون بخیر کلید الکترونیکی موجود دارید؟

    1. manager.mh گفت:

      بله می توانید با مراجعه به صفحه کلید محصولات را مشاهده نمایید.

  2. احسان شناد گفت:

    وسایل لحیم کاری هم دارید ؟

    1. manager.fa گفت:

      سلام وقت بخیر : لحیم کاری .

    2. manager.fa گفت:

      سلام وقت بخیر ، لحیم کاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *