مقالات

ترمیستور چیست و چه کاربردهایی دارد؟

دنیای الکترونیک پراست از المان‌ های مختلفی که هر کدام از آنها در شرایط مختلف کارایی خاص خود را دارند. یکی از این قطعات که خود دارای انواع مختلفی می‌ باشد، ترمیستور است. اجازه دهید تا قبل از همه چیز در ابتدا کار برای شما بگوییم که ترمیستور چیست؟ “ترمیستور به نوعی مقاومت حرارتی می‌ گویند که با تغییرات دما، میزان مقاومت آن نیز تغییر خواهد کرد.” البته باید در نظر داشته باشید که تمامی انواع مقاومت‌ ها با تغییر حرارت ممکن است تغییرات کمی داشته باشند، اما ترمیستورها نسبت به حرارت واکنش شدیدتری نشان می دهند و در بسیاری از مدارات الکترونیکی از همین ویژگی استفاده می‌ شود. در ضمن قابلیت اندازه گیری و کنترل این تغییرات دمایی، در شرایط مختلف امکانات متفاوتی را در اختیار ما خواهد گذاشت. در ادامه این مطلب از سایت مگنت الکترونیک بیشتر در مورد ترمیستورها، انواع و کاربرد آنها صحبت می‌ کنیم.

” بیشتر بخوانید مقاومت آجری چیست ؟ “

آشنایی با کاربرد ترمیستور

بعد از این که به صورت کلی متوجه شدید که ترمیستور چیست نوبت به آن می رسد که با کاربرد آن بیشتر آشنا شوید. در یک دسته بندی کلی ترمیستورها را به عنوان بخش غیر فعال یک مدار می‌ دانند و در بسیاری از مدارها استفاده از ترمیستور به عنوان روشی مناسب و صد البته ارزان برای اندازه گیری حرارت رایج می‌ باشد. در ضمن حساسیت آنها نسبت به دما باعث شده تا در مواردی ترمیستورها به عنوان سنسور حرارتی نیز مورد استفاده قرار بگیرند و صد البته در این زمینه دقت بالایی نیز دارند. در ادامه کاربردهای مختلف ترمیستور را با هم مورد بررسی دقیق تری قرار خواهیم داد:

  • جبران دما:
    در شرایطی که تغییرات دما باعث افت مقاومت یا افزایش آن در قسمت‌ های دیگر می‌ شود، ترمیستورها می‌ توانند وارد عمل شوند و این تغییرات را جبران نمایند.
  • مورد استفاده در بسیاری از مدارهای اساسی دنیای الکترونیک:
    به عنوان مثال در بسیاری از موارد این قطعات به عنوان بخش شروع کننده مدار مورد استفاده قرار می‌ گیرند.
  • قابل استفاده برای اندازه گیری کردن میزان رسانایی مواد مختلف، به خصوص مواد با درجه حرارت متفاوت
  • مورد استفاده در باتری‌ های شارژی:
    به این صورت که کمک می‌ کنند دمای مناسب باتری همیشه حفظ شود.
  • استفاده در بخش حفاظتی مدارهای الکترونیکی و الکتریکی
  • مورد استفاده در لوازم خانگی مختلف اجاق گاز، یخچال، مایکروویو و…
  • مورد استفاده در خودروها:
    برای اندازه گیری دما مایع خنک کننده، روغن و…
  • دماسنج‌ های دیجیتالی

ترمیستور

نحوه کار ترمیستور چگونه است؟

بعد از آشنایی با ترمیستور و کاربردهای آن در عرصه های مختلف نوبت به آن می رسد که با طرز کار این قطعات آشنا شوید. تا اینجای کار گفتیم که مقاومت این قطعات بر حسب اهم اندازه گیری می‌ شود و بسته به تغییرات دمایی تغییر خواهد کرد. اما استفاده بهتر از آنها باید رابطه‌ ای که بین تغییرات دمایی و تغییرات مقاومت وجود دارد را اندازه گیری کنید. همین موضوع اجازه می دهد تا با در اختیار داشتن میزان مقاومت این قطعات، دمای محیط اطراف آنها را به دست آوریم. معمولا رابطه‌ ای که بین دما و مقاومت ترمیستور وجود دارد یک رابطه غیر خطی می‌ باشد. همانطور که در نمودار زیر می‌ توانید ببینید. محور عمودی نشان دهنده میزان مقاومت و محور افقی نشان دهنده درجه حرارت بر حسب سانتیگراد است. با اندازه گیری مقاومت به وسیله یک اهم متر و مشخص کردن جایگاه آن روی محور، می‌ توانیم دمایی که ترمیستور در آن قرار دارد را به شکل دقیق به دست آوریم.

مشاهده سایر محصولات : وارنیش حرارتی

 

نحوه کار ترمیستور چگونه است؟

معرفی انواع ترمیستور

برای اینکه به شکل دقیق تری بدانید ترمیستور چیست باید با انواع این قطعات و برخی از ویژگی‌ های آنها آشنا باشید. در ادامه انواع ترمیستورها را خدمت شما معرفی کرده و توضیحات مختصری را در این زمینه ارائه می‌ دهیم:

  • ترمیستورهای ضریب دمای منفی یا NTC:
    در این ترمیستورها بالا رفتن دما باعث می‌ شود که مقاومت کاهش پیدا کند، همچنین با کاهش دما نیز شاهد افزایش این نا ترمیستور خواهید بود. پس به این صورت می‌توان گفت که در ترمیستورهای NTC دما و مقاومت با هم رابطه معکوس دارند.
  • ترمیستور‌های ضریب دمای مثبت یا PTC:
    رابطه دما و مقاومت در این نوع ترمیستور به صورت مستقیم است. یعنی کاهش دما باعث کاهش مقاومت و افزایش دما باعث افزایش مقاومت این قطعات خواهد شد. استفاده از این نوع ترمیستور به عنوان مشخص کننده دما معمولاً رایج نیست و بیشتر به عنوان نوعی محافظ به کار می‌ روند. می‌ توان گفت عملکردی مشابه با فیوز دارند. به این صورت که وقتی جریان الکتریکی از درونی مقاومت‌ها عبور می‌ کند، میزان گرمایش محدودی تولید می‌ کند و اگر این مقدار حرارت بیش از حد تعریف شده باشد، ترمیستور می‌ تواند جریان عبوری را تا حد زیادی محدود کند.

ساختار ترمیستور به چه صورت است؟

برای درک بهتر اینکه ترمیستور چیست، بهتر است با ساختار این محصولات به شکل دقیق تری آشنا شویم. برای تولید ترمیستور معمولاً دو یا چند نمونه پودر نیمه رسانا که از اکسید‌های فلزی تولید شده‌ اند را با استفاده از کلاسور میکس کرده تا به یک مایع نسبتاً غلیظ برسند. سپس این مایع غلیظ که دوغاب نام دارد را به صورت قطرات کوچکی روی سیم‌ های سربی می ریزند. در مرحله بعدی نوبت به خشک کردن می‌ رسد که باید برای این کار از کوره پخت مخصوص استفاده کرد. بعد از اتمام کار همین‌ هادی فلز وظیفه تولید مقاومت و حساسیت داشتن نسبت به دما را برای ما انجام می‌ دهند. اکسیدهای فلزی که برای تولید ترمیستور روی سیم سربی قرار گرفته‌ اند، در مرحله آخر با استفاده از یک پوشش شیشه‌ ای آب بندی می‌ شوند تا پایداری آنها افزایش یابد و از سوی دیگر ضد آب و ضد رطوبت شوند.

مشاهده سایر محصولات : وارنیش حرارتی

 

ساختار ترمیستور

بسته به انتظاری که از این محصولات داریم، ترمیستور‌ها را در ابعاد و اندازه‌ های مختلفی وارد بازار می‌ کنند که ترمیستورهای با ابعاد کوچک معمولاً مانند مهره‌ هایی هستند که قدر آنها بین ۰.۱۵ تا ۱.۵ میلیمتر می‌ باشد. البته ممکن است در شرایطی ترمیستورها به صورت واشر یا دیسک تولید شوند، این نمونه از ترمیستور معمولاً تحت فشار قرار گرفته و دارای ابعادی بین ۳ تا ۲۵ میلی متر هستند.

 

4 دیدگاه در “ترمیستور چیست و چه کاربردهایی دارد؟

  1. شیما سادات گفت:

    سلام
    ترمیستور چیست را به خوبی توضیح دادید ممنون

    1. manager.mh گفت:

      از آن خوش حالیم که توانستیم به شما کمک نماییم.

  2. مهتاب صناعی گفت:

    ترموستات سیم دار موجود دارید ؟

    1. manager.fa گفت:

      سلام وقت بخیر بله ، خدمت شما ترموستات سیم دار

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *