مقالات

نحوه کار با اسیلوسکوپ

Working with oscilloscope in laboratory

اسیلوسکوپ به عنوان یکی از ابزارهای پرکاربرد در آزمایشگاه است. این وسیله به عنوان ناظر تغییرات سیگنال‌های الکتریکی به شمار می‌رود. برای اندازه‌گیری مولفه‌های یک مدار، اغلب یک مولتی‌ متر کفایت می‌کند، اما در صورتی که بخواهیم موارد دیگری را اندازه‌گیری کنیم، باید از اسلیوسکوپ کمک بگیریم. این وسیله اطلاعاتی شامل فرکانس، نویز و غیره را در اختیار استفاده کننده قرار می‌دهد. آشنایی کافی با اسیلوسکوپ اهمیت زیادی برای یک مهندس دارد. در ادامه قصد داریم نحوه کار با این دستگاه را به شما آموزش دهیم. همچنین انواع مختلف این دستگاه را به شما معرفی می‌کنیم تا نوع مناسب کار خود را تهیه کنید. در ادامه همراه ما باشید.

محصولات مرتبط : اسیلوسکوپ هان تک مدل DSO 2D15

نحوه اندازه گیری با اسلیوسکوپ

نحوه اندازه گیری با اسلیوسکوپ

این دستگاه دارای دو مدل متفاوت است، که دستور کار برای آن‌ها متفاوت است. برای استفاده از این وسیله باید با اهداف و نوع آن‌ها آشنا شوید. همانطور که می‌دانید به دست آوردن سیگنال الکتریکی و کشیدن آن است. این نمودارها با مقیاس‌های متفاوتی کشیده می‌شوند. اسلیوسکوپ در مواردی نظیر مشخص کردن فرکانس و دامنه سیگنال مهم، وجود و مقدار نویز یک مدار، مشخص کردن شکل موج (سینوسی، مربعی، مثلثی و غیره) و میزان تفاوت دو سیگنال به کار گرفته می‌شود.

یکی از مهم‌ترین نکات برای انتخاب اسلیوسکپ‌ها مقایسه ویژگی‌های آن‌ها است. پهنای باند یکی از این موارد به شمار می‌رود. یک اسلیوسکوپ شامل بخش‌های مختلفی مانند لامپ پرتو کاتدی، تفنگ الکترونی، صفحات انحراف دهنده، صفحه فلوئورسان، مولد مبنای زمان، سیستم انحراف قائم و سیستم انحراف افقی است.

محصولات مرتبط : خازن 1000UF 25V JFUCON

“بیشتر بخوانید : انواع قطعات الکترونیکی

اندازه گیری اختلاف فاز

اسیلوسکوپ آنالوگ

برای استفاده از این مدل در ابتدا باید اقداماتی شامل تنظیم اولیه که خود شامل دو بخش است. پس از تنظیم اولیه دستگاه به سراغ دیگر مراحل خواهیم رفت.

تنظیمات اولیه

برای  این کار باید به سراغ کلیدهای Volt/DiV  و Time/Div بروید. این دکمه‌ها در تمامی دستگاه‌های اسلیوسکوپ به رنگ طوسی هستند. روی دو کلید فوق، دکمه Gain Variable Control را در جهت عقربه‌های ساعت تا آخر بچرخانید. سپس تمامی کلیدهای کشویی را به سمت بالا هدایت کنید. ضمنا دکمه‌های فشاری باید در حالت بیرون قرار گیرند. در محله بعدی به سراغ دکمه AC GND DC روید. دکمه فوق 3 حالت متفاوت دارد. برای تنظیم نمودن دستگاه این دکمه باید در حالت وسط یعنی GND قرار گیرد. سپس به سراغ یک دستگیره با نام  Position بروید و آن را روی حالت عمودی و عدد صفر قرار دهید.

در مرحله بعدی به سراغ درست کردن شدت نور و نازکی موج بروید. این دو ویژگی به وسیله دکمه‌های Intensity و Focus قابل تنظیم هستند. سپس کلیدها باید در حالت DC تنظیم گردند.

اندازه گیری ولتاژ (دامنه)

برای به دست آوردن ولتاژ کافی  است از فرمول دامنه (ولتاژ) = عدد volt/div  ×  تعداد خانه‌های عمودی استفاده کنیم. برای توضیح فرمول می‌توانیم تعداد خانه‌ها از قله تا پایین‌ترین موجود را در Volt/Div ضرب کنیم. با این کار اندازه دامنه P-P موج به دست می‌آید.

محصولات مرتبط : اسیلوسکوپ ژنراتور هانتک مدل DSO

اندازه گیری پریود یا فرکانس

برای اندازه‌ گیری این پارامتر دو راه متفاوت وجود دارد. برای راه اول می‌توانید از فرمول (فرکانس/1=  عدد time/div   ×    تعداد خانه‌های افقی) استفاده نمایید. تعداد خانه‌های افقی باید درراستای دوره تناوب باشند. توجه داشته باشید که با ضرب دو عدد فوق معکوس فرکانس را به دست خواهید آورد.

روش تطبیق: این راه به عنوان دومین روش برای به دست آوردن فرکانس استفاده می‌شود. شیوه این راه مقایسه کردن و تطبیق نمودار مورد نظر با موجی که فرکانس آن قابل اندازه گیری باشد، است. برای به دست آوردن مجهول باید در فرکانس قابل اندازه گیری تغییرات لازم را انجام دهیم.

اندازه گیری جریان

اسلیوسکوپ وسیله‌ای مخصوص اندازه‌گیری ولتاژ یک مدار است. بقیه مولفه‌های مدار مانند جریان باید به وسیله فرمول‌ها به دست آیند. برای محاسبه جریان باید از فرمول معروف V=RI که طبق قانون قانون اهم نتیجه گرفته شده است، استفاده کنیم. طبق قرارداد مقاومت را برابر با یک اهم در نظر می‌گیریم. به همین دلیل اندازه جریان با ولتاژ برابر خواهد شد.

اندازه گری اختلاف پتانسیل

اگر به دنبال اندازه گرفتن اختلاف پتانسیل باشیم، باید از کلید INV استفاده کنیم. به وسیله این کلید سیگنال معکوس می‌شود. برای به دست آوردن اختلاف پتانسیل از فرمول معروف  CH1   [ADD]   ([INV]  CH2) =CH2-CH1=V2-V1 استفاده می‌گردد. باید توجه داشته باشید که این فرمول اختلاف پتانسیل دو نقطه ورودی را محاسبه می‌کند.

اندازه گیری اختلاف فاز

این پارامتر به عنوان آخرین مولفه‌ای که توسط این دستگاه محاسبه می‌شود، شناخته می‌گردد. محاسبه فاز از دو  روش متفاوت حوزه زمانی و لیساژور به دست می‌آید.

  • روش حوزه زمانی: در این روش باید به وسیله نمودار اختلاف و فرمول‌های مربوطه، اختلاف فاز را به دست بیاوریم. توجه داشته باشید که در ابتدا باید دستگاه را در حالت مد DUAL بگذاریم.
  • روش لیساژور: برای استفاده از این راه باید دستگاه در حالت مد X-Y گذاشته شود. سپس موج لیساژور پایدار در دستگاه نمایان می‌شود. با توجه به فرمول‌های مربوطه، اختلاف فاز قابل محاسبه است. باید توجه داشته باشید برای این روش باید کانال‌ها درحالت مد GND قرار گیرند. پس از ایجاد نقطه نورانی و انتقال آن به میانه  مختصات، دستگاه باید در حالت مد DC قرار داده شود.

محصولات مرتبط : فیوز گچی کوچک انگلیسی TIME

اسیلوسکوپ آنالوگ

“بیشتر بخوانید : تنظیم‌کننده ولتاژ AVR‌

اسلیوسکوپ دیجیتال

این مدل کارایی بیشتری دارد. ویژگی‌های منحصر به فرد مدل دیجیتال، مانند صفحه رنگی آن را نسبت به مدل آنالوگ متمایز می‌سازد. مدهای AC/DC/GND همچنان وجود دارند.

  • تنظیمات مقیاس زمان وولتاژ: برای مشاهده کردن سیگنال مورد نظر خود، باید از پارامترهای آن آگاهی کافی داشته باشید. در این صورت از تنظیمات volt/div و time/div استفاده کنید. برای رفع مشکل درهنگامی که از سیگنال اطلاعات کافی نداشته باشید، حالت Auto Setوجود دارد.
  • اندازه گیری پارامترهای سیگنال: تمامی اطلاعات مورد نظر درحالت اتومات به وسیله خود دستگاه محاسبه می‌گردد.

محصولات مرتبط : اسیلوسکوپ 2D42

سخن پایانی

این مطلب برای آشنایی شما با دستگاه اسلیوسکوپ و شیوه کار آن نوشته شده است. توجه داشته باشید که برای تشخیص مقادیر یک مدار سیستمی متناسب و مناسب آن را انتخاب کنید. برای اندازه گیری صحیح و درست مقادیر مدار باید دستگاهی مناسب و دقیق خریداری کنید. برای خریدی مطمئن می‌توانید از سایت مگنت الترونیک استفاده نمایید. قیمت‌های مناسب در کنار تضمین کیفیت کالاها، مهم‌ترین وجه تمایز این سایت است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *