مقالات

خازن Capacitor چیست؟

خازن Capacitor چیست

خازن چیست؟

خازن (به انگلیسی Capacitor) یک قطعه الکتریکی با دو هادی منفعل است که برای ذخیره ی انرژی به صورت الکترواستاتیکی در میدان الکتریکی استفاده می شود. به عبارت ساده تر، این دستگاه می تواند انرژی را در قالب اختلاف پتانسیل الکتریکی بین دو صفحه ی خود ذخیره کند. خازن می تواند در زمان تغییر ناگهانی ولتاژ در مدار، از خود مقاومت بروز دهد. انواع و اشکال خازن بسیار متفاوت است، اما همه ی آنها شامل دو کنداکتور (صفحه) هستند که توسط یک دی الکتریت مثل عایق از هم جدا شده اند. از انواع خازن ها میتوانیم به خازن الکترولیت ، خازن پلی استر YTF ، خازن Jfucon و خازن MKT نام برد .

مشاهده محصولات خازن

خازن Capacitor

کنداکتورها می توانند غشاء نازکی از فلز روی، نقره یا فویل آلومینیوم باشند. دی الکتریک “غیر رسانا” برای افزایش ظرفیت شارژ خازن عمل می کند. یک دی الکتریک می تواند شیشه، سرامیک، غشای پلاستیکی، هوا، کاغذ، میکا و … باشد. خازن ها به طور گسترده ای به عنوان بخشی از مدارهای الکتریکی در بسیاری از دستگاه های الکتریکی رایج استفاده می شوند. خازن برخلاف مقاومت، انرژی را از بین نمی برد. در عوض، یک خازن انرژی را به شکل یک میدان الکترواستاتیک بین صفحات خود ذخیره می کند.

وقتی اختلاف پتانسیل بین هادی ها (کنداکتورها) وجود دارد (برای نمونه، هنگامی که خازن روی باتری متصل است)، یک میدان الکتریکی در سراسر دی الکتریک گسترده و باعث می شود بار مثبت (+ Q) در یک صفحه و بار منفی (-Q) در صفحه ی دیگر جمع شود. اگر باتری برای مدت زمان کافی به یک خازن متصل شده باشد، هیچ جریانی نمی تواند از طریق خازن عبور کند. با این وجود، اگر ولتاژ شتاب دهنده یا متناوب در سرتاسر خازن اعمال شود ، جابجایی می تواند جریان یابد.

انواع خازن

ظرفیت خازن

یک خازن ایده آل با یک مقدار ثابت واحد برای ظرفیت آن مشخص می شود. ظرفیت به عنوان نسبت بار الکتریکی (Q) در هر هادی به اختلاف پتانسیل (V) بین آنها بیان می شود. به عبارت ساده تر، نسبت بار ذخیره شده در خازن به اختلاف پتانسیل دو سر خازن را ظرفیت خازن می گویند. یکای استاندارد خازن فاراد (F) است که برابر با یک کولن در ولت است (1 C / V). رنج فعلی خازن های موجود مقدارهای میکروفاراد، نانوفاراد و پیکو فاراد هستند.

وقتی جدایی باریک تری بین هادی ها وجود داشته باشد و سطح هادی ها بزرگتر باشد، ظرفیت خازن نیز بیشتر می شود. در عمل، دی الکتریک بین صفحات مقدار کمی جریان نشتی را عبور می دهد و همچنین دارای یک حد مقاومت میدان الکتریکی است که به ولتاژ شکست معروف است. در مدارهای الکترونیکی از خازن ها برای جلوگیری از جریان مستقیم و در عین حال عبور جریان متناوب استفاده می شود. در شبکه های فیلتر آنالوگ، خروجی منابع تغذیه را صاف می کنند. در مدارهای تشدید کننده رادیوها را با فرکانس های خاص تنظیم می کنند. در سیستم های انتقال قدرت الکتریکی آنها ولتاژ و جریان برق را تثبیت می کنند

شاید برای شما جالب باشد در مورد خازن خودرو مطالعه کنید.

انواع خازن

مشهورترین مدل های خازن شامل عدسی، سرامیکی، الکترولیتی (از جنس آلومنیوم یا تانتالیوم)، خازن ورقه ای (کاغذی و پلاستیکی)، روغنی و گازی، میکا و خازن های متغیر هستند.

برای مشاهده محصولات فروشگاه اینترنتی مگنت الکترونیک در حوزه خازن، می توانید بر روی دسته بندی های زیر کلیک کنید تا تمامی محصولات خازن ها را مشاهده نمایید:

به نقل از سایت ویکی پدیا ؛ ساختمان خازن عبارتند از:

ساختمان داخلی خازن به دو قسمت اصلی تقسیم میشود :  1. صفحات هادی 2. ( دی الکرتیک) عایق بین هادی

هرزمان دو هادی روبه روی هم قرار بگیرند و در بین آن ها عایقی باشد آن ها تشکیل خازن میدهند .

دی الکتریک معمولا با سطح نسبتا زیاد بوده و بین اون ها عایق و نقره صفحات هادی خازن که از جنس آلومینیوم ، روی استفاده میشود .

حالا هرچی ضریب و اکسید تانتالیوم از جنس : هوا ، کاغذ، میکا ، پلاستیک ، سرامیک ، اکسید آلومینیوم.

که یک ماده عایق بزرگ تر باشد آن دی اکتریک دارای خاصیت عایقی بهتری است .

مثال : ضریب دی الکتریک هوا 1 و ضریب دی الکتریک آلومینیوم7 باشد ، میتوان خاصیت عایقی اکسید آلومینیوم7 برابر خاصیت عایقی هوا باشد.

درواقع دی الکتریک با ایجاد میدانی در خلاف جهت میدان موجود در بین صفحات خازن اجازه ذخیره بار بیشتر بدون افت فرو شکست رامیدهد .

 

خازن

دو مدل خازن داریم :  خازن های ثابت  ، خازن های متغیر

که ظرفیت بین این دو گروه تقسیم میشود .

خازن ها انواع مخلتفی ازنوع شکل و اندازه با هم دیگر دارند و بعضی از خازن ها از روغن پرشده و بسیار حجیم هستند.

خازن های ثابت :

این مدل خازن ها دارای ظرفیت معینی هستند و در وضعیت معمولی تغییر پیدا نمیکند .

خازن های ثابت براساس نوع ماده دی الکتریک به کار رفته تقسیم بندی و نام گذاری میشوند واز آن ها درمصارف مختلف استفاده میکنند .

انواع این خازن ها : سرامیکی ؛ میکا ، ورقه ای ( کاغذی و پلاستیکی ) ، الکترولیتی ، روغنی را نام برد.

اگر ماده دی الکتریک در طول یک فعالیت شیمیایی تشکیل شده باشد  نوع آن را فیلم گازی نوع خاص قرار میدهد و درغیراین صورت آن را خازن خشک میگویند.

در صنعت برق خازن های الکترولیتی بیشتر به کار میرود . بقیه خازن های ثابت برای راه اندازی با اصلاح ضریب قدرت در مدا های الکتریکی ویژگی های خاصی دارند .

خازن های متغیر :

با سه فاکتور میتوان ظرفیت خازن را تغیر داد:

  • فاصله بین صفحات هادی
  • تغییر مساحت صفحات
  • نوع دی الکتریک

نحوه عملکرد خازن متغير بر مبنای تغيير سطح مشترک صفحات خازن يا تغيير ضخامت دی الکتريک است، ظرفيت يک خازن نسبت مستقيم با سطح مشترک دو صفحه خازن دارد (فرمولی که در اول مقاله اشاره شد). خازن های متغير معموماً ازنوع عايق هوا يا پلاستيک هستند. خازنی که ظرفیتش به وسيله دسته متحرک (محور) تغییر میکند “واريابل” می نامند و در نوع ديگر به وسيله پيچ گوشتی انجام میشود که به آن “تريمر” می گويند. بازه تغییر ظرفيت خازنهای واريابل 10 تا 400 پيکو فاراد و در خازنهای تريمر از 5 تا 30 پيکو فاراد است. عمده کاربرد اين خازنها در گيرنده‌های راديويی برای تنظيم فرکانس ايستگاه راديويی میباشد.

کاربرد خازن الکترولیت

کاربرد خازن الکترولیت، شاید سوالی باشد که ذهن بسیاری را به خود جذب نموده باشد. خازنه های الکترولیت دارای کاربرد های فراوان می باشند. همچنین لازم می باشد در ابتدا با تعریف خازن الکترولیت همراه باشید. سپس به کاربرد خازن الکترولیتی خواهیم پرداخت. در ادامه مقاله با ما همراه باشید.

خازن الکترولیت

می توانیم خازن الکترولیت را اینگونه تعریف نماییم، خازن های الکترولیتی را برای دست پیدا کردن به ظرفیت بالاتری از ظرفیت های خازن از این مدل برای خود استفاده می کنند. می توانیم الکترولیت را یک مایع یا ژل بدانیم که در آن تمرکز بسیاری بر یون ها شده است. در نظر داشته باشید که تمامی خازن های الکترولیت پلاریزه می باشند.

پلاریزه را می توانیم به معنای آن بدانیم که ولتاژ قطب مثبت بیشتر از ولتاژ قطب منفی می باشد. در نظر داشته باشید که همین ظرفیت های بالای  خازن های الکترولیت خود به خود عیوب را به همراه می آورد.

از عیوبی که همراه با آن می باشد می توانیم به نشست جریان و تلورانس و مقاومت سری بالا و مهم تر از همه به عمر پایین اشاره نماییم. الکترولیت های به کار رفته در خازن های الکترولیت می تواند مرطوب یا جامد باشد.

خازن ها

انواع خازن الکترولیت

همان طور که قبل تر برای شما عزیزان بیان نمودیم برای آن که به کاربرد خازن الکترولیتی بپردازیم ابتدا باید به مواردی همچون خازن الکترولیتی چیست و انواع آن بپردازیم. بیشتر با ما همراه باشید.

برای خرید خازن الکترولیت AXBOOM تنها لازم می باشد که به لینک مشخص شده رفته و اقدام به دیدن محصولات بفرمایید.

در نظر داشته باشید که نوع خازن با توجه به نوع دی الکتریک متفاوت می باشد. در ساختار دی الکتریک ها به صورت عمده از تانتال یا آلومینیوم استفاده می گردد، هرچند که موارد دیگری نیز می باشند که در ساخت این خازن ها به کار می رود.

ابر خازن ها را می توانیم زیر مجموعه ی خازن های الکترولیتی بدانیم که به آن ها اصطلاحا خازن های الکترولیتی دو لایه نیز گفته می شود و ظرفیت آن را می توانیم برابر با چند هزار فاراد بدانیم.

اگر دقت کرده باشید خازن های الکترولیت آلومینیومی را در بسیاری از وسایل مانند منبع تغذیه، مادربردهای کامپیوتر و همچنین لوازم خانگی قابل مشاهده می باشد با توجه به آن که این خازن ها پلاریزه می باشند تنها دارای قابلیت استفاده در مدارهای DC می باشند.

نوعی دیگر از خازن الکترولیت را می توانیم، خازن تانتال بدانیم که دارای یک پالت از جنس فلز تانتال به عنوان آند می باشد که همچنین یک لایه اکسید نیز به عنوان عایق پوشانده شده است که دارای نقش دی الکتریک می باشد که به همراه مایع و جامد الکترولیت به عنوان کاتد پوشانده شده است. با توجه به آن مسئله که دی الکتریک به کار رفته در این خازن ها بسیار نازک بوده و ضریب گذر دهی بالایی دارد ظرفیت خازن تاتنال بالاتر از حجم آن می باشد.

امکان دارد که نیاز به خازن الکترولیت YTF داشته باشید که برای خرید می توانید به لینک مراجعه نموده و اقدام به مشاهده وخرید محصول نماید.

کاربرد خازن الکترولیت

کاربرد خازن الکترولیت را می توانیم بسیار بدانیم که نیاز به تلورانس پایین و پلاریزه AC ندارند و همچنین دارای ظرفیت خازن بالایی می باشند. از این خازن ها درمنابع تغذیه به عنوان قطعات فیلترینگ استفاده می گردد. در نظر داشته باشید زمانی که از خازن الکترولیت استفاده می شود عمر منبع تغذیه محدود می گردد و پیشنهاد می شود برای استفاده در این زمینه از خازن با کیفیت بسیار بالا استفاده گردد.

همچنین امکان آن وجود دارد که از این نوع خازن در ورودی ها و خروجی ها با عنوان فیلتر کننده حد پایین استفاده گردد البته در نظر داشته باشید برای استفاده در چنین شرایطی سیگنال DC با سهم AC ضعیف باشد.

در نظر داشته باشید که خازن های الکتریکی در دامنه های بزرگ و دارای فرکانس بالا به خوبی عمل نمی کند که دلیل آن را می توانیم پراکندگی پاور در مقاومت های انتهایی می باشد. در این گونه وضعیت هایی برای آن که از خسارات و داغی بیش از اندازه جلوگیری شود باید از مقاومت های سر معادل پایین استفاده گردد.

تست خازن الکترولیت

پیشنهاد می شود حتما قبل از آن که اقدام به نصب نمایید حتما اقدام به تست خازن نمایید. چرا که به کاربردن خازن های خراب امکان دارد که به برد صدمه بزند، لذا پیشنهاد می شود این بخش را مطالعه نمایید تا بتوانید به راحتی و آسودگی اقدام به تست خازن نمایید.

تست خازن الکترولیت را می توان به راحتی با قدهای رو به رو انجام داد. در ابتدا دو سر اهم متر که آن را بر روی رنج ضربدر 100 می باشد به دو سر خازن نزدیک نمایید. در صورتی که عقربه اهم متر رفت و برگشت معنای آن این می باشد که خازن سالم می باشد. ولی در صورتی که عقربه بر روی صفر ماند معنای آن این است که خازن اتصال کوتاه شده است و اگر در سمت برگشت عقربه برروی صفر نیامد معنای آن این می باشد که خازن دارای نشتی می باشد.

در صورتی که نیاز به فیوز گچی دارید می توانید به لینک مشخص شده اقدام نموده و با انتخاب محصول مناسب خود اقدام به خرید نمایید.

کانکتور چیست ؟

کانکتور بخشی از کابل است که به پورت یا اینترفیس وصل می شود تا دستگاه ها را به هم متصل کند. کانکتورها دارای اتصالات نر (حاوی یک یا چند پین) یا ماده (حاوی حفره هایی که کابل نر به آن متصل می شود) هستند.

 

مشاهده محصولات کانکتور

کانکتور DIN

کلمه DIN مخفف Deutsches Insitut für Normung و اسم یک سازمان آلمانی استاندارد سازی است. کانکتور DIN مطابق با بسیاری از استانداردهای تعریف شده DIN است.

کانکتور DIN به طور گسترده در رایانه های شخصی استفاده می شود. به عنوان مثال، صفحه کلید از طریق کانکتور DIN به کامپیوتر متصل است. کانکتور DIN 41612 برای اتصال تجهیزات شبکه مانند روتر و سوئیچ استفاده می شود.

انواع کانکتور bnc

کانکتور BNC

کانکتور BNC مخفف Bayon Neill Concelman و رابط مینیاتوری قطع / وصل سریع امواج رادیویی است که برای اتصال انواع کابل های کواکسیال با سیستم اترنت (Ethernet) نازک 10Base-2 مورد استفاده قرار می گیرد. کانکتور پایه BNC یک نوع نری است که در انتهای هر کابل به پین متصل به سیم ورودی هادی نصب می شود. پس از اتصال، یک حلقه دوار چرخنده در خارج از لوله، کابل را به کانکتور ماده قفل می کند.

این کانکتور مجهز به مکانیزم پیچش و قفل بوده و منجر به اتصال ایمن بین سیستم کابل کشی شبکه و تجهیزات می شود. نام گذاری آن به دلیل اتصال دهنده سرنیزه ای نیل کنسلمن (Bayonet Neill Concelman Connector) و اسم مخترعان آن، پل نیل و کارل کنسلمن است. در برخی موارد، از کانکتور BNC به اشتباه به عنوان British Naval Connector یا the Berkeley Nucleonics Corporation یاد شده است. BNC در اصل برای استفاده نظامی طراحی شده است.

کانکتور BNC در دو نوع اصلی 50 و 75 اهم موجود است که متناسب با نیاز سیستم استفاده می شود. کانکتور 50 اهم رایج است و بیشترین کاربرد را دارد و برای فرکانس های حداکثر 4 گیگاهرتز (GHz) تعریف شده است. کانکتور 75 اهم با دی الکتریک کاهش یافته در انتهای جفت سیم ها تشخیص داده می شود و برای فرکانس های تا 2 گیگاهرتز تعریف شده است. ممکن است برای یک کانکتور BNC هر دو نوع اهم در یک اتصال وجود داشته باشد و مقاومت طرف نری آن 50 اهم و طرف دیگر مادگی 75 اهم باشد.

برای مطالعه ی بیشتر در مورد کانکتور ها میتوانید بخش دوم آن را مطالعه نمایید.

کاربرد کانکتور BNC

کانکتور BNC به طور گسترده ای پذیرفته شده و معمولاً در برنامه های کاربردی فرکانس های ویدئویی و رادیویی مورد استفاده قرار می گیرد و در اتصالات سیگنال مانند زیر استفاده می شود:

ابزار آزمایش

ابزار دقیق هسته ای

الکترونیک هوافضا (اویونیک)

آنتن های رادیویی

سیگنال های ویدئویی رابط دیجیتال آنالوگ و سریال

کانکتور چیست

انواع کانکتور BNC

تفاوت انواع کانکتورها در نحوه اتصال آن ها به کابل است. هر سه نوع یک هدف را دنبال می کنند.

BNC تراکمی: کانکتور BNC تراکمی یک قطعه رابط F است. کانکتور F یک اتصال فرکانس رادیویی کواکسیال است که برای تلویزیون های ماهواره ای و مودم های کابلی استفاده می شود. یک کانکتور تراکمی را می توان به راحتی با کابل کشی و آچار مخصوص BNC تراکمی به کابل متصل کرد.

BNC پرسی: با استفاده از یک پرس کابلشو (سر سیم زن) و یک آچار پرس، اتصال ایمن کانکتور BNC به رابط کواکسیال انجام می گیرد. فیش پرسی بسیار مورد استفاده قرار می گیرد و دارای انواع 2 تکه و 3 تکه است.

BNC پیچی: کانکتورBNC پیچی به ابزار خاصی برای اتصال بین فیش و کابل نیاز ندارد. نصب آن آسان است و به سادگی با دست می توان فیش را به کابل وصل کرد.

کانکتور لایتنینگ

رابط برق 8 پین توسط شرکت اپل در سال 2012 به عنوان جایگزینی برای رابط 30 پینی قدیمی دستگاه های اپل مانند آی پد، آیفون و آی پاد تاچ، معرفی شد. رابط لایتنینگ در حال حاضر توسط آیفون 5، آی پد مینی (نسل اول)، آی پد نسل چهارم (آی پد 4)، آی پد تاچ نسل پنجم و آی پاد نانو نسل هفتم استفاده می شود.

رابط لایتنینگ نسبت به رابط های قبل بسیار جمع و جورتر است و می توان کابل آن را از هر دو طرف وارد ورودی مادگی دستگاه کرد. نکته منفی برای مصرف کنندگان این است که رابط لایتنینگ با کابل ها و دستگاه هایی که برای اتصال 30 پین قدیمی تر طراحی شده اند سازگار نیست، اگرچه یک آداپتور موجود است که به منظور کار با دستگاه های قدیمی می توان این رابط را به آن وصل کرد.

مشاهده سایر محصولات : سوکت و کانکتور

کانکتور شاسی نفوذ

کانکتور موجود در مادربرد که از ویژگی امنیتی شاسی (کیس کامپوتر) پشتیبانی می کند و تشخیص می دهد که آیا یک قطعه شاسی کامپیوتر برداشته یا تعویض شده است و در صورت فعال بودن زنگ هشدار از طریق بلندگو سیستم یا کیس کامپیوتر شنیده می شود. برای اجرای مدار نفوذ شاسی، منبع تغذیه کیس باید به پاور آی سی متصل شود. به طور پیش فرض بر روی مادربرد پین هایی با عنوان “سیگنال” و “زمین” با یک کانکتور الکتریکی (جامپر) متصل (اتصال کوتاه) می شود. اگر قصد استفاده از سخت افزار تشخیص نفوذ شاسی را دارید، باید درپوس کانکتور را بردارید.

کانکتور xlr

XLR

کانکتور لبه ای بخشی از برد مدار چاپی است که به کامپیوتر یا دستگاه متصل می شود. کانکتور لبه به طور کلی دارای ردیفی از حفره های پوشش یافته فلزی گسترده است که اتصال الکتریکی را فراهم می کند.

کانکتور لبه

کانکتور لبه ای بخشی از برد مدار چاپی است که به کامپیوتر یا دستگاه متصل می شود. کانکتور لبه به طور کلی دارای ردیفی از حفره های پوشش یافته فلزی گسترده است که اتصال الکتریکی را فراهم می کند.

6 دیدگاه در “خازن Capacitor چیست؟

  1. مسیری گفت:

    capacitor چیست از مهم ترین مباحث فنی می باشد که به خوبی آن اشاره نمودید.

    1. manager.mh گفت:

      بله خازن capacitor دارای اهمیت بسیار می باشد که توضیح در ارتباط با آن برای ما ارزش بسیار داشت.

  2. حسنوند گفت:

    سلام وقت بخیر میبخشید خازن YTF دارید ؟

    1. manager.fa گفت:

      سلام وقت بخیر برای سرچ کردن موجودی میتونید روی لینک کلیک کند.
      خازن YTF

  3. احمد کاظمی گفت:

    سلام خازن ها چه زمانی باید تعویض بشن ؟

    1. manager.fa گفت:

      سلام دوست عزیز وقت بخیر بسته به تعداد دفعاتی که موتور راه اندازی می­ شود، مقدار بار در هنگام راه اندازی، و دمای محیطی که موتور در آن به کار گرفته می­ شود هر خازن راه ­انداز موتور بایستی در نهایت تعویض شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *