مقالات

مقاومت‌ها چه تفاوتی با ولوم دارند؟

Electronic resistance vs electronic volume

مقاومت‌ها چه تفاوتی با ولوم دارند یکی از سوال‌های متداول است که بیشتر کاربران با آن سر و کار دارند. پتانسیومتر و ولوم از انواع مقاومت‌های متغیر بوده و شباهت زیادی با یکدیگر دارند. مقاومت‌هایی که در مسیر جریان الکتریکی قرار دارند سبب افت ولتاژ می‌شوند.

تمامی مقاومت‌ها به دو صورت ثابت و متغیر عملکردهای گوناگونی دارند. پتانسیومتر و ولوم جزو مقاومت‌های متغیر هستند که نحوه عملکرد آن‌ها شبیه یکدیگر است. در ادامه با نحوه عملکرد هر کدام از این قطعات بیشتر آشنا می‌شوید تا بتوانید با توجه به نیاز خود پتانسیومتر یا ولوم مناسب را انتخاب کنید با ما همراه باشید.

آشنایی با ولوم

ولوم چیست؟ ولوم نوعی مقاومت متغیر به شمار رفته، که از یک اهرم و پایانه تشکیل شده است. اهرم، اندازه مقاومت برای تغییر میزان مقاومت در پایه، مورد استفاده قرار داده می‌شود. روی ولوم یک کلید قرار داده شده است، اگر اهرم چرخانده شود، سبب قطع و وصل شدن کلید می‌شود و با این کار ولتاژ بالا و پایین می‌رود.

ولوم‌ها دارای مصارف و کاربرد زیادی هستند. در صنایع مختلفی از این مقاومت متغیر استفاده می‌شود. از جمله: ساخت انواع وسایل صوتی، کم کردن میزان صدا و خاموش کردن انواع دستگاه‌‌ها و…. که به کمک کلید ولوم تغییر مقاومت انجام می‌شود.

ولوم‌ها با اندازه‌ها و مقاومت‌های گوناگون توسط تولیدکنندگان مختلف طراحی شده و عرضه می‌شوند. ولوم‌ها با توجه به نوع وسیله الکترونیکی که ساخته می‌شود مقاومت متغیر دارد.  بهتر است که انواع این محصولات را از سایت حرفه‌ای و بروز مگنت الکترونیک خریداری کنید.

آشنایی با مقاومت یا پتانسیومتر

مقاومت بر حسب اهم اندازه گیری می شود که نماد آن با حرف یونانی امگا (Ω) است. اهم ها به افتخار جورج سیمون اهم (1784-1854)، فیزیکدان آلمانی که رابطه بین ولتاژ، جریان و مقاومت را مطالعه می کرد، نامگذاری شده اند. او برای تدوین قانون اهم اعتبار دارد.

همه مواد تا حدی در برابر جریان جریان مقاومت می کنند. آنها به یکی از دو دسته کلی تقسیم می شوند:

کانکتور یا هادی ها: موادی که مقاومت بسیار کمی از خود نشان می دهند که الکترون ها می توانند به راحتی حرکت کنند. به عنوان مثال: نقره، مس، طلا و آلومینیوم.

عایق Insulators : موادی که مقاومت بالایی دارند و جریان الکترون ها را محدود می کنند. مثال: لاستیک، کاغذ، شیشه، چوب و پلاستیک.

پتانسیومتر یک نمونه مقاومت متغیر است که مقدار آن با توجه به تنظیمات تغییر می‌کند. پتانسیومتر جزو مقاومت‌های متغیر به شمار می‌رود. کاربرد پتانسیومتر در کنترل دما، نور و صدا است. معمولاً پتانسیومترهایی که در ابتدا تولید شده‌اند دارای یک لغزنده پیچ مانند و سه پایه هستند با جابجا کردن لغزنده مقدار مقاومت پتانسیومتر تغییر می‌کند و نیازی نیست ولتاژ را کنترل کرد با تعیین میزان مقاومت ولتاژ هم کم یا زیاد می‌شود.

پتانسیومتر یکی از مقاومت‌های متغیر شناخته شده است که از آن برای تولید وسایل مختلف در صنایع گوناگون استفاده می‌شود. کارکرد پتانسیومتر بسیار ساده است. این مقاومت قادر است ولتاژ مدار را به طور پیوسته کم یا زیاد کند؛ بنابراین خروجی دستگاه دارای ولتاژ متغیر خواهد بود.

پتانسیومتر

کاربرد پتانسیومتر

پتانسیومتر از سه پایه تشکیل شده که دو پایه در کنار یکدیگر و به یکدیگر چسبیده هستند و پایه سوم از آنها به طور جداگانه قرار گرفته است. پایه سوم به عنوان پایه متغیر پتانسیومتر شناخته می‌شود برای آنکه بتوانید از پتانسیومتر استفاده کنید باید یکی از دو پایه‌های کنار یکدیگر را با پایه متغیر به کار ببرید. از پتانسیومتر برای افزایش کاهش و یا کاهش نور، صدا، گرما و سرما استفاده می شود.

 قابلیت تغییر دادن مقدار مقاومت الکتریکی با دقت بسیار بالا با ولوم 20k

انواع پتانسیومتر

پتانسیومترها به دو دسته تقسیم می‌شوند. پتانسیومتر لگاریتمی و پتانسیومتر خطی پتانسیومترهای خطی دارای مقاومت ثابت بوده و مقاومت بین پایه‌ها و وایپر را تعیین می‌کنند. این نمونه مقومت‌ها بیشتر در وسایلی مانند اسیلوسکوپ استفاده می‌شوند. پتانسیومتر لگاریتمی که به یک پیچ متصل بوده و به راحتی قادر است مقدار مقاومت را تغییر دهد. این نوع مقاومت عملکرد لگاریتمی داشته و تجهیزات صوتی برای کنترل صدا از آن استفاده می شود.

  • پتانسیومتر گردان

یکی از مدل‌های به روز و پیشرفته انواع پتانسیومتر‌ها پتانسیومتر گردان است. در این نمونه محصولات مقدار مقاومت با حرکت زاویه‌ای تنظیم می‌شود. این نمونه پتانسیومترها دارای دکمه کنترل صدا بوده و از یک مهره حلقه‌ای واشر و برد مدار چاپی تشکیل شده است. به پتانسیومتر گردان پتانسیومتر گروهی هم گفته می‌شود. برای کنترل بلندگو‌های رادیو یا آمپلی فایر از این نمونه پتانسیومتر استفاده می‌شود.

  • پتانسیومتر کشویی

برای آنکه مقدار مقاومت را با یک حرکت خطی تغییر دهید، بهتر است از پتانسیومتر کشویی استفاده کنید. در این نمونه محصولات بین مقاومت خروجی و کنتاکت رابطه خطی وجود دارد. برای ساخت انواع وسایل صوتی حرفه‌ای از این نمونه پتانسیومتر استفاده می‌شود.

  • پتانسیومتر تریمر

یکی از انواع پتانسیومتر‌هایی که به راحتی می‌شود مقاومت مدار را تنظیم کرد، پتانسیومتر تریمر است. برای تنظیم این نمونه پتانسیومتر به راحتی می توان از یک پیچ گوشتی یا ابزار دیگر استفاده کرد.

کلید ولوم 500K بزرگ در شروع چرخش ولوم ، با صدای کلید، اتصال بین پایه های کلید وصل میشود و سپش با چرخ ولوم، مقاومت بین پایه ها از مقدار صفر تا 500 کیلو اهم افزایش پیدا خواهد کرد

پتانسیومتر تریمر

  • رئوستات یا مقاومت متغییر

یکی دیگر از انواع پتانسیومترهایی که دارای توان مقاومتی بالایی هستند رئوستات نام دارند این نوع مقاومت‌های متغیر قابل تغییر در هر وسیله هستند و به دلخواه می‌توانید محدوده مقاومت مورد نظر را تعیین کنید. در واقع هر پتانسیومتر متغیر یک رئوستات به شمار می‌رود. برای آن که جریان‌های بالا را با مقاومت‌های مناسب کنترل کنید بهتر است از رئوستات استفاده کنید.

یک پتانسیومتر همچنین می تواند به عنوان یک رئوستات یا مقاومت متغیر تک سیم کشی شود. بهترین راه برای سیم کشی پتانسیومتر به عنوان رئوستات این است که برف پاک کن و یک پایانه انتهایی را به هم وصل کنید، در صورتی که گهگاه تماس برف پاک کن از بین برود از مقاومت بی نهایت جلوگیری می کند.

تفاوت ولوم با همان مقاومت یا پتانسیومتر

ولوم مقاومت متغیر است که در یک محفظه قرار دارد و جزو مقاومت‌های دوار به شمار می‌رود. ولوم از سه ترمینال مقاومت تشکیل شده است. دو سر مقاومت از دو ترمینان ثابت تشکیل شده و بین دو ترمینال ثابت یک ترمینال دیگر وجود داشته که وظیفه بالا و پایین بردن مقاومت به این دو ترمینال‌ها را بر عهده دارد.

محصولات مرتبط: ولوم دوبل 50k

ولوم‌ها یک نمونه مقاومت متغیر بوده که شباهت زیادی به پتانسیومتر دارند. پتانسیومتر و ولوم از نظر ساختاری و عملکرد شباهت زیادی داشته ولی از نظر روش تنظیم با یکدیگر تفاوت دارند.ولوم را به راحتی می‌توانید به صورت دستی تنظیم کنید در حالی که برای تنظیم مقاومت پتانسیومتر باید از ابزاری مانند پیچ گوشتی استفاده کنید؛ بنابراین در مواقعی که نیاز است مقاومت به صورت پی در پی تغییر پیدا کند بهتر است از ولوم استفاده کنید. توان ولوم نسبت به پتانسیومتر بیشتر است و کارایی بیشتری دارد.

سخن پایانی

تمامی تجهیزات الکترونیکی که در کارگاه‌های مختلف ساخته می‌شوند نیاز به ولوم یا پتانسیومتر دارند. کنترل جریان در تجهیزات الکترونیکی بسیار مهم است؛ بنابراین قطعه‌هایی مانند پتانسیومتر یا ولوم جزو قطعات مهم و کلیدی هر وسیله الکترونیکی به شمار می‌روند. برای خرید انواع پتانسیومتر و ولوم و به دست آوردن اطلاعات بیشتر می‌توانید با کارشناسان سایت مگنت الکترونیک ارتباط بگیرید، تا بهترین ولوم و پتانسیومتر را بر اساس نیاز به شما عزیزان معرفی کنند.

کانکتور چیست ؟

کانکتور بخشی از کابل است که به پورت یا اینترفیس وصل می شود تا دستگاه ها را به هم متصل کند. کانکتورها دارای اتصالات نر (حاوی یک یا چند پین) یا ماده (حاوی حفره هایی که کابل نر به آن متصل می شود) هستند.

 

مشاهده محصولات کانکتور

کانکتور DIN

کلمه DIN مخفف Deutsches Insitut für Normung و اسم یک سازمان آلمانی استاندارد سازی است. کانکتور DIN مطابق با بسیاری از استانداردهای تعریف شده DIN است.

کانکتور DIN به طور گسترده در رایانه های شخصی استفاده می شود. به عنوان مثال، صفحه کلید از طریق کانکتور DIN به کامپیوتر متصل است. کانکتور DIN 41612 برای اتصال تجهیزات شبکه مانند روتر و سوئیچ استفاده می شود.

انواع کانکتور bnc

کانکتور BNC

کانکتور BNC مخفف Bayon Neill Concelman و رابط مینیاتوری قطع / وصل سریع امواج رادیویی است که برای اتصال انواع کابل های کواکسیال با سیستم اترنت (Ethernet) نازک 10Base-2 مورد استفاده قرار می گیرد. کانکتور پایه BNC یک نوع نری است که در انتهای هر کابل به پین متصل به سیم ورودی هادی نصب می شود. پس از اتصال، یک حلقه دوار چرخنده در خارج از لوله، کابل را به کانکتور ماده قفل می کند.

این کانکتور مجهز به مکانیزم پیچش و قفل بوده و منجر به اتصال ایمن بین سیستم کابل کشی شبکه و تجهیزات می شود. نام گذاری آن به دلیل اتصال دهنده سرنیزه ای نیل کنسلمن (Bayonet Neill Concelman Connector) و اسم مخترعان آن، پل نیل و کارل کنسلمن است. در برخی موارد، از کانکتور BNC به اشتباه به عنوان British Naval Connector یا the Berkeley Nucleonics Corporation یاد شده است. BNC در اصل برای استفاده نظامی طراحی شده است.

کانکتور BNC در دو نوع اصلی 50 و 75 اهم موجود است که متناسب با نیاز سیستم استفاده می شود. کانکتور 50 اهم رایج است و بیشترین کاربرد را دارد و برای فرکانس های حداکثر 4 گیگاهرتز (GHz) تعریف شده است. کانکتور 75 اهم با دی الکتریک کاهش یافته در انتهای جفت سیم ها تشخیص داده می شود و برای فرکانس های تا 2 گیگاهرتز تعریف شده است. ممکن است برای یک کانکتور BNC هر دو نوع اهم در یک اتصال وجود داشته باشد و مقاومت طرف نری آن 50 اهم و طرف دیگر مادگی 75 اهم باشد.

برای مطالعه ی بیشتر در مورد کانکتور ها میتوانید بخش دوم آن را مطالعه نمایید.

کاربرد کانکتور BNC

کانکتور BNC به طور گسترده ای پذیرفته شده و معمولاً در برنامه های کاربردی فرکانس های ویدئویی و رادیویی مورد استفاده قرار می گیرد و در اتصالات سیگنال مانند زیر استفاده می شود:

ابزار آزمایش

ابزار دقیق هسته ای

الکترونیک هوافضا (اویونیک)

آنتن های رادیویی

سیگنال های ویدئویی رابط دیجیتال آنالوگ و سریال

کانکتور چیست

انواع کانکتور BNC

تفاوت انواع کانکتورها در نحوه اتصال آن ها به کابل است. هر سه نوع یک هدف را دنبال می کنند.

BNC تراکمی: کانکتور BNC تراکمی یک قطعه رابط F است. کانکتور F یک اتصال فرکانس رادیویی کواکسیال است که برای تلویزیون های ماهواره ای و مودم های کابلی استفاده می شود. یک کانکتور تراکمی را می توان به راحتی با کابل کشی و آچار مخصوص BNC تراکمی به کابل متصل کرد.

BNC پرسی: با استفاده از یک پرس کابلشو (سر سیم زن) و یک آچار پرس، اتصال ایمن کانکتور BNC به رابط کواکسیال انجام می گیرد. فیش پرسی بسیار مورد استفاده قرار می گیرد و دارای انواع 2 تکه و 3 تکه است.

BNC پیچی: کانکتورBNC پیچی به ابزار خاصی برای اتصال بین فیش و کابل نیاز ندارد. نصب آن آسان است و به سادگی با دست می توان فیش را به کابل وصل کرد.

کانکتور لایتنینگ

رابط برق 8 پین توسط شرکت اپل در سال 2012 به عنوان جایگزینی برای رابط 30 پینی قدیمی دستگاه های اپل مانند آی پد، آیفون و آی پاد تاچ، معرفی شد. رابط لایتنینگ در حال حاضر توسط آیفون 5، آی پد مینی (نسل اول)، آی پد نسل چهارم (آی پد 4)، آی پد تاچ نسل پنجم و آی پاد نانو نسل هفتم استفاده می شود.

رابط لایتنینگ نسبت به رابط های قبل بسیار جمع و جورتر است و می توان کابل آن را از هر دو طرف وارد ورودی مادگی دستگاه کرد. نکته منفی برای مصرف کنندگان این است که رابط لایتنینگ با کابل ها و دستگاه هایی که برای اتصال 30 پین قدیمی تر طراحی شده اند سازگار نیست، اگرچه یک آداپتور موجود است که به منظور کار با دستگاه های قدیمی می توان این رابط را به آن وصل کرد.

مشاهده سایر محصولات : سوکت و کانکتور

کانکتور شاسی نفوذ

کانکتور موجود در مادربرد که از ویژگی امنیتی شاسی (کیس کامپوتر) پشتیبانی می کند و تشخیص می دهد که آیا یک قطعه شاسی کامپیوتر برداشته یا تعویض شده است و در صورت فعال بودن زنگ هشدار از طریق بلندگو سیستم یا کیس کامپیوتر شنیده می شود. برای اجرای مدار نفوذ شاسی، منبع تغذیه کیس باید به پاور آی سی متصل شود. به طور پیش فرض بر روی مادربرد پین هایی با عنوان “سیگنال” و “زمین” با یک کانکتور الکتریکی (جامپر) متصل (اتصال کوتاه) می شود. اگر قصد استفاده از سخت افزار تشخیص نفوذ شاسی را دارید، باید درپوش کانکتور را بردارید.

کانکتور xlr

XLR

کانکتور لبه ای بخشی از برد مدار چاپی است که به کامپیوتر یا دستگاه متصل می شود. کانکتور لبه به طور کلی دارای ردیفی از حفره های پوشش یافته فلزی گسترده است که اتصال الکتریکی را فراهم می کند.

کانکتور لبه

کانکتور لبه ای بخشی از برد مدار چاپی است که به کامپیوتر یا دستگاه متصل می شود. کانکتور لبه به طور کلی دارای ردیفی از حفره های پوشش یافته فلزی گسترده است که اتصال الکتریکی را فراهم می کند.

کانکتور چیست ؟

کانکتور بخشی از کابل است که به پورت یا اینترفیس وصل می شود تا دستگاه ها را به هم متصل کند. کانکتورها دارای اتصالات نر (حاوی یک یا چند پین) یا ماده (حاوی حفره هایی که کابل نر به آن متصل می شود) هستند.

 

مشاهده محصولات کانکتور

کانکتور DIN

کلمه DIN مخفف Deutsches Insitut für Normung و اسم یک سازمان آلمانی استاندارد سازی است. کانکتور DIN مطابق با بسیاری از استانداردهای تعریف شده DIN است.

کانکتور DIN به طور گسترده در رایانه های شخصی استفاده می شود. به عنوان مثال، صفحه کلید از طریق کانکتور DIN به کامپیوتر متصل است. کانکتور DIN 41612 برای اتصال تجهیزات شبکه مانند روتر و سوئیچ استفاده می شود.

انواع کانکتور bnc

کانکتور BNC

کانکتور BNC مخفف Bayon Neill Concelman و رابط مینیاتوری قطع / وصل سریع امواج رادیویی است که برای اتصال انواع کابل های کواکسیال با سیستم اترنت (Ethernet) نازک 10Base-2 مورد استفاده قرار می گیرد. کانکتور پایه BNC یک نوع نری است که در انتهای هر کابل به پین متصل به سیم ورودی هادی نصب می شود. پس از اتصال، یک حلقه دوار چرخنده در خارج از لوله، کابل را به کانکتور ماده قفل می کند.

این کانکتور مجهز به مکانیزم پیچش و قفل بوده و منجر به اتصال ایمن بین سیستم کابل کشی شبکه و تجهیزات می شود. نام گذاری آن به دلیل اتصال دهنده سرنیزه ای نیل کنسلمن (Bayonet Neill Concelman Connector) و اسم مخترعان آن، پل نیل و کارل کنسلمن است. در برخی موارد، از کانکتور BNC به اشتباه به عنوان British Naval Connector یا the Berkeley Nucleonics Corporation یاد شده است. BNC در اصل برای استفاده نظامی طراحی شده است.

کانکتور BNC در دو نوع اصلی 50 و 75 اهم موجود است که متناسب با نیاز سیستم استفاده می شود. کانکتور 50 اهم رایج است و بیشترین کاربرد را دارد و برای فرکانس های حداکثر 4 گیگاهرتز (GHz) تعریف شده است. کانکتور 75 اهم با دی الکتریک کاهش یافته در انتهای جفت سیم ها تشخیص داده می شود و برای فرکانس های تا 2 گیگاهرتز تعریف شده است. ممکن است برای یک کانکتور BNC هر دو نوع اهم در یک اتصال وجود داشته باشد و مقاومت طرف نری آن 50 اهم و طرف دیگر مادگی 75 اهم باشد.

برای مطالعه ی بیشتر در مورد کانکتور ها میتوانید بخش دوم آن را مطالعه نمایید.

کاربرد کانکتور BNC

کانکتور BNC به طور گسترده ای پذیرفته شده و معمولاً در برنامه های کاربردی فرکانس های ویدئویی و رادیویی مورد استفاده قرار می گیرد و در اتصالات سیگنال مانند زیر استفاده می شود:

ابزار آزمایش

ابزار دقیق هسته ای

الکترونیک هوافضا (اویونیک)

آنتن های رادیویی

سیگنال های ویدئویی رابط دیجیتال آنالوگ و سریال

کانکتور چیست

انواع کانکتور BNC

تفاوت انواع کانکتورها در نحوه اتصال آن ها به کابل است. هر سه نوع یک هدف را دنبال می کنند.

BNC تراکمی: کانکتور BNC تراکمی یک قطعه رابط F است. کانکتور F یک اتصال فرکانس رادیویی کواکسیال است که برای تلویزیون های ماهواره ای و مودم های کابلی استفاده می شود. یک کانکتور تراکمی را می توان به راحتی با کابل کشی و آچار مخصوص BNC تراکمی به کابل متصل کرد.

BNC پرسی: با استفاده از یک پرس کابلشو (سر سیم زن) و یک آچار پرس، اتصال ایمن کانکتور BNC به رابط کواکسیال انجام می گیرد. فیش پرسی بسیار مورد استفاده قرار می گیرد و دارای انواع 2 تکه و 3 تکه است.

BNC پیچی: کانکتورBNC پیچی به ابزار خاصی برای اتصال بین فیش و کابل نیاز ندارد. نصب آن آسان است و به سادگی با دست می توان فیش را به کابل وصل کرد.

کانکتور لایتنینگ

رابط برق 8 پین توسط شرکت اپل در سال 2012 به عنوان جایگزینی برای رابط 30 پینی قدیمی دستگاه های اپل مانند آی پد، آیفون و آی پاد تاچ، معرفی شد. رابط لایتنینگ در حال حاضر توسط آیفون 5، آی پد مینی (نسل اول)، آی پد نسل چهارم (آی پد 4)، آی پد تاچ نسل پنجم و آی پاد نانو نسل هفتم استفاده می شود.

رابط لایتنینگ نسبت به رابط های قبل بسیار جمع و جورتر است و می توان کابل آن را از هر دو طرف وارد ورودی مادگی دستگاه کرد. نکته منفی برای مصرف کنندگان این است که رابط لایتنینگ با کابل ها و دستگاه هایی که برای اتصال 30 پین قدیمی تر طراحی شده اند سازگار نیست، اگرچه یک آداپتور موجود است که به منظور کار با دستگاه های قدیمی می توان این رابط را به آن وصل کرد.

مشاهده سایر محصولات : سوکت و کانکتور

کانکتور شاسی نفوذ

کانکتور موجود در مادربرد که از ویژگی امنیتی شاسی (کیس کامپوتر) پشتیبانی می کند و تشخیص می دهد که آیا یک قطعه شاسی کامپیوتر برداشته یا تعویض شده است و در صورت فعال بودن زنگ هشدار از طریق بلندگو سیستم یا کیس کامپیوتر شنیده می شود. برای اجرای مدار نفوذ شاسی، منبع تغذیه کیس باید به پاور آی سی متصل شود. به طور پیش فرض بر روی مادربرد پین هایی با عنوان “سیگنال” و “زمین” با یک کانکتور الکتریکی (جامپر) متصل (اتصال کوتاه) می شود. اگر قصد استفاده از سخت افزار تشخیص نفوذ شاسی را دارید، باید درپوس کانکتور را بردارید.

کانکتور xlr

XLR

کانکتور لبه ای بخشی از برد مدار چاپی است که به کامپیوتر یا دستگاه متصل می شود. کانکتور لبه به طور کلی دارای ردیفی از حفره های پوشش یافته فلزی گسترده است که اتصال الکتریکی را فراهم می کند.

کانکتور لبه

کانکتور لبه ای بخشی از برد مدار چاپی است که به کامپیوتر یا دستگاه متصل می شود. کانکتور لبه به طور کلی دارای ردیفی از حفره های پوشش یافته فلزی گسترده است که اتصال الکتریکی را فراهم می کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *