مقالات

دسته بندی انواع فیوز

انواع فیوز

تقریبا می توان گفت بیشتر افراد حتی به صورت ابتدایی با نحوه کار فیوز و اینکه چرا در قطعات الکتریکی مختلف از آن استفاده می شود آشنا هستند. با این وجود باید بدانید فیوز به صورت کلی قطعه ای الکترونیکی است که جلوی عبور جریان بیش از حد در مدار را می گیرد. در صورتی که شما از این قطعه در وسایل برقی خود استفاده نکنید ممکن است شاهد سوختن و یا حتی آتش سوزی دستگاه باشید.

مشاهده محصولات فیوز

نحوه عملکرد فیوز در مدار چگونه است؟

به صورت کلی تمام فیوزها از قطعه ای فلز ساخته شده اند که در صورت عبور جریان بیش از حد که باعث افزایش بیش از حد دما در مدار می شود، فیوز ذوب شده و ارتباط دو سر مدار را قطع کرده و به این ترتیب از ورود جریان بیش از حد به مدار جلوگیری می کند.

فیوزها در درجه اول همان گونه که انتظار می رود، در واحد جریان آمپر قرار می گیرند. اگرچه عملکرد فیوز بر اساس گرماسازی در شرایط اضافه جریان به مقاومت الکتریکی خود آن بستگی دارد، اما آن ها برای ایجاد مقاومت بسیار کم در برابر اضافه جریان در حفاظت مدارها طراحی شده اند. این امر تا حد زیادی با کوتاه کردن تا حد مجاز اتصالات سیم فیوز عملی می شود.

همان طور که آمپر پذیری سیم معمولی فیوز به طول اتصال آن ارتباط ندارد (سیم مسی 5.3 میلی متر مربع، 40 آمپر جریان را در هوای آزاد تحمل می کند، صرف نظر از طول قطعه)، سیم فیوز با جنس و اندازه خاص در هر جریان مشخصی می سوزد و طول آن تاثیری بر جریان ندارد، ولی با مقامت مدار مرتبط است. هرچه سیم کوتاه تر باشد، مقاومت در سراسر سیم کمتر خواهد بود.

با این وجود، طراح فیوز همچنین باید در نظر بگیرد که پس از سوختن فیوز چه اتفاقی می افتد. انتهای ذوب شده سیم مدار متوالی از طریق شکاف هوا از منبع تغذیه ولتاژ بین دو پایانه جدا می شود. اگر طول جریان اتصال فیوز در مدار ولتاژ بالا به اندازه کافی بلند نباشد، ممکن است جرقه ای از یک پایانه سیم ذوب شده به سر سیم دیگر منتقل شود و مدار را دوباره کامل کند.

انواع فیوزانواع فیوز

 

معرفی انواع مختلف فیوز

فیوزها از نظر ظرفیت ولتاژ و میزان جریانی که موجب پریدن آن می شود، درجه بندی می شوند. برخی از فیوزهای بزرگ صنعتی دارای المان سیم قابل تعویض هستند تا در هزینه صرفه جویی شود. به صورت کلی از نظر میزان و نوع جریان عبوری می توان گفت فیوزها به انواع مختلف :

  • فیوز DC

فیوزهای دی سی تنها در یک جهت قابل استفاده هستند و به صورت معکوس نمی توان از آنها در مدار استفاده کرد. منبع تغذیه در این مدل از فیوزها ولتاژ ثابت و بالاتر از صفر دارد و در صورت عبور جریان بیش از حد امکان رخ دادن آرک بین سیم های ذوب شده وجود دارد. راهکار حل این مشکل در فیوز DC ، ابعاد بزرگ این فیوزهاست که باعث می شود فاصله بین الکترودها افزایش یافته و در نتیجه آرک از بین برود.

محصولات مرتبط : فیوز گچی

  • فیوز AC

فیوزهای AC خود شامل دو زیر مجموعه فیوزهای LV (فشار ضعیف) و HV (فشار قوی) می شوند. اندازه این فیوزها در مقایسه با مدل DC کوچکتر بوده و به طور معمول در هر ثانیه بین 50 تا 60 بار از مینیمم تا ماکسیمم جریان نوسان می کنند. بنابر همین ساختار امکان ایجاد آرک در این فیوزها بسیار کمتر است.

محصولات مرتبط : فیوز Daito

  • فیوز کارتریج

بدنه فیوزهای کارتریج کدر و قابل استفاده مجدد است و سیم فیوز و اشیا اطراف را از خطر ایمن می کند. این فیوزها خود به دو دسته فیوز تایپ D و تایپ link تقسیم می شوند.

برای مطالعه ی بیشتر در مورد فیوز ها میتوانید بخش اول آن را مطالعه نمایید.

منظور از فیوز تندکار و کندکار چیست ؟

در جریان نامی فیوز بیش از یک شماره واحد وجود دارد. اگر جریان 35 آمپر از طریق فیوز 30 آمپری عبور کند، بسته به جنبه های دیگر طراحی آن، فیوز ممکن است بلافاصله یا با تاخیر بپرد. برخی از فیوزها تندکار در نظر گرفته شده اند، در حالی که برخی دیگر از فیوزها زمان “باز شدن” جریان مدارشان متوسط یا حتی با تاخیر است. فیوزها بسته به نوع کاربردشان طراحی شده اند. به فیوزهای کندکار به دلیل خصوصیات تاخیر زمانی قطع جریان، فیوزهای کند سوز نیز می گویند.

محص

یک نمونه بارز کاربرد فیوز کند کار، حفاظ موتورهای الکتریکی است، زیرا جریان های هجومی موتورها تا ده برابر جریان کارکرد عادی می باشد و هر بار که موتور بعد از توقف روشن می شود مدار قطع نمی شود. اگر بخواهید از فیوزهای تندکار در این موارد استفاده کنید موتور هرگز راه اندازی نمی شود، زیرا میزان جریان نامی هجومی طبیعی بلافاصله فیوز (ها) را می سوزاند! طراحی فیوز کندکار به گونه ای است که المان فیوز نسبت به یک فیوز تندکار، شدت جریان بیشتری دارد (اما ظرفیت آن بیشتر نیست)، به این معنی که فیوز برای هر مقدار جریان داده شده کندتر (اما در همان دمای نهایی) گرم می شود و زمان قطع بیشتری دارد.

انواع فیوز

فیوز نیمه هادی

در انتهای دیگر طیف عملکرد فیوز، فیوزهای اصطلاحا نیمه هادی وجود دارند که در شرایط جریان بیش از حد الکتریکی بسیار سریع قطع می شوند. دستگاه های نیمه رسانا مانند ترانزیستورها شرایط جریان بیش از حد را تحمل نمی کنند و به همین دلیل در دستگاه های فشارقوی به محافظ های با عملکرد سریع در برابر جریان های اضافی نیاز است.

قرار است فیوزها همیشه در قسمت “برق دار” جریان الکتریکی در سیستم های زمین نصب شوند. هدف از این کار این است که پس از باز شدن فیوز، جریان از همه لحاظ کاملاً بی برق و تخلیه انرژی شود. برای دیدن تفاوت بین قسمت “برق دار” در مقابل “خنثی” فیوز، این دو مدار را مقایسه کنید. در هر صورت، فیوز با موفقیت جریان الکتریکی را قطع می کند، اما مدار پایین قادر به قطع ولتاژ بالقوه خطرناک از دو طرف جریان به زمین نیست و ممکن است شخصی در آن جا ایستاده باشد. طراحی مدار اول بسیار ایمن تر است.

همان طور که قبلا گفته شد، فیوزها تنها دستگاه های محافظتی نیستند بلکه سوئیچ های دستگاهی به نام مدارشکن نیز معمولاً برای قطع کردن مدارهایی با جریان بیش از حد مورد استفاده قرار می گیرند، محبوبیت قطع کننده ها به این دلیل است که آن ها در روند قطع مدار مانند فیوزها آسیب نمی بینند. در هر صورت، قرار دادن دستگاه حفاظتی در برابر جریان اضافی در مدار از دستورالعمل های مشابه ذکر شده در بالا پیروی می کند.

به نقل از سایت نماتک : انواع فیوز به فیوز سطحی یا تراشه های سطحی ای نیز تقسیم بندی میشوند ؛ فیوزهای سطحی یا فیوزهای SMD نوع دیگری از انواع فیوزها هستند که اغلب در برنامه های Power DC مانند تلفن های همراه ، درایوهای هارد دیسک، دوربین، پخش کننده دی وی دی و غیره که محدودیت فضا دارند استفاده می شود.

انواع فیوز

وظیفه فیوز و مدار شکن

اگرچه وضعیت حفاظت از جریان اضافی در یک مدار ممکن است خطر شوک نسبی آن مدار را در شرایط مختلف تعیین کند، اما باید درک شود که چنین دستگاه هایی هرگز برای محافظت در برابر شوک الکتریکی تعبیه نشده اند. نه فیوز و نه قطع کننده مدار برای باز شدن در صورت برق گرفتگی شخصی طراحی نشده اند. بلکه فقط از خود دستگاه ها در جریان بیش از حد رسانای مدار در برابر آسیب حرارت زیاد(و خطرات آتش سوزی با هادی های بیش از حد گرم) محافظت می کنند، حفاظت الکتریکی در درجه دوم شامل تجهیزات خاصی مانند بارهای الکتریکی و ژنراتورها می شود. از آن جا که جریان نامی لازم برای شوک الکتریکی یا برق گرفتگی بسیار کمتر از میزان جریان فشارقوی معمول است، وضعیت جریان بیش از حد دلیلی بر وقوع شوک نیست. دستگاه های دیگری نیز برای تشخیص شرایط خاص شوک طراحی شده اند (دستگاه های آشکارساز خطای اتصال به زمین بیشترین محبوبیت را دارند)، اما این دستگاه ها دقیقاً به همین منظور عمل می کنند و کاری با حفاظت دستگاه در برابر حرارت بالای رساناهای الکتریکی ندارند.

سخن آخر

_ فیوز یک رسانای کوچک و نازک است که برای ذوب شدن و جدا شدن به دو قطعه طراحی شده است تا بتواند در مواقع عبور جریان زیاد مدار را قطع کند.

_ کلید مخصوصی برای مدارشکن طراحی شده ای است که به طور خودکار برای قطع جریان مدار در حالت بیش از حد جریان باز می شود. بسته به نوع طراحی، اندازه و کاربرد مدارشکن ها را می توان از نظر حرارتی، میدان های مغناطیسی یا دستگاه های خارجی موسوم به “رله های حافظتی” قطع کرد (باز کرد).

_ فیوزها از نظر حداکثر مقدار جریان و همچنین ظرفیت مقاومت افت ولتاژ پس از قطع مدار درجه بندی می شوند.

_ فیوزها می توانند در انواع مختلف فیوزهای تندکار و کندکار طراحی شوند.

_ بهترین مکان برای نصب فیوز در سیستم اتصال زمین، مسیر بدون اتصال زمینی یک مدار هادی به سمت جریان الکتریکی است. به این ترتیب، هنگامی که فیوز می سوزد، فقط مدار هادی زمینی (ایمن) به جریان متصل می شود و باعث افزایش ایمنی و محافظت از افراد می شود.

4 دیدگاه در “دسته بندی انواع فیوز

  1. اکبر میرزایی گفت:

    روزتون بخیر انواع فیوز را موجود دارید؟

    1. manager.mh گفت:

      بله می توانید با مراجعه به صفحه فیوز و جا فیوزی انواع فیوز و همچنین جا فیوزی ها را مشاهده نمایید.

  2. اصفهانی گفت:

    فیوز چیه ؟

    1. manager.fa گفت:

      سلام وقت بخیر ، فیوز یک رسانای کوچک و نازک است که برای ذوب شدن و جدا شدن به دو قطعه طراحی شده است تا بتواند در مواقع عبور جریان زیاد مدار را قطع کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *