مقالات

پتانسیومتر چیست؟

پتانسیومتر چیست

پتانسیومتر (که به آن pot یا پات متر نیز گفته می شود) وسیله ای الکتریکی است که با نوعی مقاومت متغیر 3 پایانه تشکیل شده است. پتانسیومتر با فراهم کردن مقادیر مقاومت متنوع (به صورت دستی) برای کنترل جریان الکتریکی به کار می رود و به عنوان یک مدار تقسیم کننده (مقسم) ولتاژ، قابل تنظیم عمل می کند. این وسیله برای اندازه گیری ولتاژ با دقت بسیار بالا به کار برده می شود.

” بیشتر بخوانید مقاومت آجری چیست ؟ “

پتانسیومتر چگونه کار می کند؟

پتانسیومتر چیست

پتانسیومتر یک جزء الکترونیکی غیرفعال و پسیو است. این قطعه با تغییر موقعیت فیزیکی کنتاکت یا لغزنده در طول هادی عمل می کند. در یک پتانسیومتر ولتاژ تغذیه ورودی به طول کل مقاومت اعمال می شود و ولتاژ خروجی به صورت افت ولتاژ بین اتصال ثابت و قابل تغییر اندازه گیری می شود که در شکل زیر نشان داده شده است.

یک پتانسیومتر دارای دو پایانه منبع ورودی است که به انتهای مقاومت ثابت شده است. برای تنظیم ولتاژ خروجی، کنتاکت لغزان در امتداد نوار مقاومتی در سمت خروجی جابجا می شود.

پتانسیومتر با رئوستا (Rheostat) تفاوت دارد، رئوستا از نوع توان بالای پتانسیومتر است و مقاومت متغییری با دو اتصال دارد. یکی از دو سر آن ثابت و سر دیگر یا پایانه متغیر به مدار متصل می شود، همان طور که در زیر نشان داده شده است.

پتانسیومتر چیست

پتانسیومتر چیست

پتانسیومتر یک ابزار بسیار اساسی است که برای مقایسه EMF دو سلول و کالیبراسیون آمپرمتر، ولت متر و وات متر استفاده می شود. اساس کار پتانسیومتر کاملاً ساده است. فرض کنید دو باتری از طریق گالوانومتر به صورت موازی به هم وصل شده است. پایانه های منفی و مثبت هر دو باتری نیز به هم متصل شده اند، همان طور که در شکل زیر نشان داده شده است.

پتانسیومتر چیست

در این جا، چون پتانسیل الکتریکی هر دو سلول باتری کاملاً یکسان است، هیچ جریانی در مدار عبور نخواهد کرد و هیچ انحرافی بوجود نمی آید، از این رو گالوانومتر انحراف صفر را نشان می دهد. اصل کار پتانسیومتر (مقاومت متغیر) نیز بر این اساس است.

مشاهده سایر محصولات : وارنیش حرارتی

پتانسیومتر چیست

پتانسیومتر چیست

حال بیایید مدار دیگری را بررسی کنیم، در این مدار باتری از طریق یک سوئیچ و رئوستا به مقاومت متصل است، همان طور که در شکل نشان داده شده است.

مقاومت در طول مدار یکنواخت است، بنابراین افت ولتاژ واحد مقاومت نیز برابر است. فرض کنید با تنظیم رئوستا بتوانیم افت ولتاژ(v) را در واحد طول مقاومت پیدا کنیم.

پایانه مثبت یک سلول استاندارد به نقطه A روی مقاومت و پایانه منفی آن از طریق یک گالوانومتر متصل شده است. انتهای دیگر گالوانومتر از طریق یک کانتکت لغزان در اتصال با مقاومت است همان طور که در شکل بالا نشان داده شده است. با تنظیم این سر لغزان، نقطه ای مانند B یافت می شود که در آن هیچ جریانی عبور نمی کند، بنابراین هیچ انحرافی در گالوانومتر وجود ندارد.
EMF سلول استاندارد فقط با ولتاژ ایجاد شده در مقاومت در نقاط A و B متعادل می شود. حال اگر فاصله بین نقاط A و B ، L باشد، می توانیم EMF سلول استاندارد را E = Lv volt در نظر بگیریم.

به این ترتیب یک پتانسیومتر ولتاژ بین دو نقطه (در این جا بین نقطه A و B) را اندازه می گیرد. این ویژگی پتانسیومتر است که می تواند ولتاژ را با دقت بالایی اندازه گیری کند.

8 دیدگاه در “پتانسیومتر چیست؟

  1. زهرا گفت:

    عالی بود …

    1. manager.a گفت:

      ممنون از شما

  2. وحید گفت:

    باسلام وخسته نباشید .چگونه میتوان پتانسیومتر ماکروفر راامتحان ودرصورت ایراد داشتن تعمیرکرد

    1. manager.a گفت:

      سلام، پتانسومتر ها معمولا سه تا پایه دارن که وقتی که مقاومت بین پایه سمت چپ و پایه سمت راست رو با مولتی متر اندازه بگیرید، باید به عدد اصلی پتانسیومتر برسید. (مثلا 10KOhms) حالا اگه پایه راست و وسط رو بگیرید، باید یک عدد بین ۰ تا مثلا ۱۰ کیلو اهم ببینید و تا چرخاندن پتانسیومتر، این عدد باید کم و زیاد بشه. اگه پایه وسط رو با پایه چپ بگیرید هم همین اتفاق باید بیافته ولی در جهت عکس. در واقع پتانسومتر میاد کل مقاومت رو تبدیل می کنه به دو تا مقاومت که جمعشون میشه همون عدد کل (مثلا ۱۰ کیلو اهم) پس وقتی در یک جهت زیاد میشه، در جهت دیگه باید کم بشه که جمعشون همون مثلا ۱۰ کیلو اهم بمونه

  3. مریم قاسمی گفت:

    روزتون بخیر پتانسیومتر چیست را به خوبی توضیح داده اید فقط موجود دارید دیگه؟

    1. manager.mh گفت:

      روز شما هم بخیر بله در صفحه پتانسیومتر می توانید محصولات مورد نظر خود را پیدا نمایید.

  4. حسینی گفت:

    لینک تهیه ی پتانسیومتر رو میشه برام بفرستید ؟

    1. manager.fa گفت:

      سلام وقت بخیر ، بفرمایید خدمت شما : پتانسیومتر .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *